Vilka öden väntar våra medsystrar?

Modemagasin ger oftast bilden av kvinnan som utklädd. För att förstå det krävs förkunskap. Har man inte förkunskap blir modemagasin något som sprider en falsk bild av den naturliga kvinnan.  

Jag satt och bläddrade i Hänt Bild nummer 6 2008 och kunde såklart inte undgå att bli irriterad. Succitidningen, som tidningen kallar sig själv, är fylld av kända objektifierade och lättklädda kvinnor med idealiska kroppar. Visst syns en och annan man också i tidningen men de är få. Dessutom är männen betydligt mer påklädda än kvinnorna. Medan kvinnorna står i en sexig pose står männen gärna med ett barn i famnen i en "jag är världens bästa pappa" -pose.

För dig som inte känner dig lika perfekt som stjärnorna i tidningen ger makeup- och stylingartisten Anna Johansson tips på hur du ska bete dig för att också bäst förklä dig till kvinna. Du ska nämligen klä ut dig genom att ta till vissa hjälpmedel för att bli kvinna. Du får tips på hur du steg för steg ska gå tillväga för att få flirtiga ögonbryn. Du får också tips på vilken cremerouge du ska använda för att få en så "naturlig lyster som möjligt" som tidningen så fint uttrycker det. Tidningen rekommenderar alltså smink för en naturlig lyster. Kvinnorna ska bära krämer, puder, ögonskuggor och ögonfärger för att vara naturligt kvinnliga. Kvinnlighet är alltså något påmålat. En kvinna klädd i kvinnlighet.

Hänt Bild präglas också av nyheter som att Geri Halliwell har träffat en nyrik toyboy, Britney Spears senaste skandaler som nu även inkluderar vad hennes mamma gör i sängkammaren samt hur Paris Hilton badat i champagne samtidigt som hon strippat. Får detta ens kallas nyheter?

Det modemagasin jag bläddrade genom verkar vara riktat till kvinnan och för kvinnan. För kvinnan för att kvinnan ska få hjälp på vägen att förverkliga sin största uppgift, att bli traditionellt kvinnlig. Att bli ett skönt objekt.

Kvinnligheten skapas i modemagasin, men tidiningen saluför sig inte som detta utan istället målas kvinnligheten in i färger som på något sätt ska ha en naturlig essens. Dessa ska sedan bli omhändertagna och formas rätt för att få kallas kvinnor med kvinnlighet. Inom begreppet kvinnlighet lever hela smink- och modevärlden.

Kvinnligheten är ett ständigt upprepat stylande av kroppen. En ständig upprepning som gör att vi blir kvinnor och inte föds till det.

image3
Jag vill att mina brorsbarn ska få duga som de är, utan att behöva klä på sig kostymen
kvinnlighet varje morgon. Jag försöker stärka dem så mycket jag kan. Man är fin som
man är. Man duger som man är.  
Foto: Richard Cardnäs

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0