Trilla inte i den högra politiska fällan

Stat, kommun och landsting är våra medborgerliga organ. Välfärdssystemet ska vara flexibelt och effektivt. Det måste öppna för olika sorters verksamhet. Grunden är att det alltid är det offentliga som ytterst finansierar välfärden genom skatter. Utförandet av välfärdstjänsterna kan ske på olika sätt som till exempel genom privata eller kooperativa alternativ. Däremot är det farligt när företagsintresset tar över medborgarintresset. Skolan, elmarknaden och vården visar alla samma mönster. Några stora aktörer dominerar på den privata marknaden. En sådan ägarkoncentration blir ett problem som skapar risker för utbud och priser i enlighet med ägarens egna intressen. Det är farligt.


Privata företag säger sig ofta vara mer effektiva än offentliga alternativ. Ofta lovar de privata att överskott ska gå till högre löner. Det är viktigt att förstå att det som till största del driver privatägda företagsledare är ett ekonomiskt vinstintresse, inte att hjälpa människor.


Offentlighetsprincipen innebär att vem som helst har rätt till insyn i de offentliga verksamheterna. När privata alternativ finansieras med hjälp av skattemedel försvinner rätten till insyn. Då förlorar offentlighetsprincipen sin verkan. Så länge stat, landsting och kommun har det yttersta ansvaret för verksamheterna är det en demokratisk orimlighet. Det bör ses över.


Den svenska debatten ute bland folket handlar snarare om den enskildas rätt till skattekronan istället för att se till demokratin och allas rätt. Högern vill överföra så många skattefinansierade verksamheter i privat regi som möjligt. Bättre vore om nyttan fick avgöra. Det handlar inte om att all verksamhet ska vara i offentlig regi. Däremot är det av stor vikt att inte privatisera skattepengarna hur som helst och på vilket sätt som helst. Demokratin måste lyftas in. Inte bara marknaden.


Ökad konkurrens och valfrihet var grunden till att friskolor började etableras. Snart därefter började de ses som en del av det svenska skolväsendet. Fristående skolor leder till ökad segregation inom skolan. Nu diskuteras mycket hur den fria rätten att driva en skola gör det svårt att planera den kommunala skolbudgeten. Friskolorna får inte försämra de offentliga skolorna. Skattepengar som finansierar bra skolor för alla är modellen.


Vi får inte luras för mycket av högerns förslag om privatiseringar. Dessa drivs oftast av egenintressen. Vi måste minnas vår ideologiska grundkärna. Alla ska kunna hjälpas åt efter egen förmåga att finansiera skola, sjukvård, äldrevård och fritid så att segrarna blir eleverna, patienterna, pensionärerna och medborgarna istället för aktieägarna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0