Thomas Östros besök på Volvo och Arbetsförmedlingen

Volvoledningen är besviken på Arbetsförmedlingens insatser som endast riktar sig mot långtidsarbetslösa. Thomas Östros förstår volvoledningens uppgivenhet och önskar högt att hans parti fick sitta i förarhytten och bidra med handlingskraft.
-  Som det ser ut nu händer inget från regeringen, säger Östros.
  

Det är måndag den 17 november och socialdemokraternas ekonomiska talesperson, Thomas Östros, besöker Eskilstuna. Dagen börjar på Volvo Construction Equipment där verkställande direktör Jörgen Svenningsson och personaldirektör Birgitta Bohm håller en genomgång av hur företagets utveckling sett ut genom åren.
- Idag är både orderläget och produktionsläget en katastrof och om det fortsätter på den nuvarande nivån måste ytterligare åtgärder till, säger Birgitta Bohm.  

Volvoledningen är besviken på Arbetsförmedlingens insatser. Ledningen anser att det vore bättre om de som varslas får utbildning direkt, för att sedan stå rustade när konjunkturen vänder igen.  En tredjedel av personalen har redan varslats och än syns inga förbättringar till. Varje dag fattas beslut om vad Volvo kan vänta med att investera i och det leder till att företagets 200 underleverantörer får göra stora neddragningar.   Vi förflyttar oss för att träffa representanter från If Metall som informerar om den uppgivenhet som idag präglar de anställda. Varsel gör att arbetslusten sjunker. Lunchen och eftermiddagsfikat blir längre. Varje dag diskuteras numer frågor som om vem som står med på varsellistan och varför a-kassan bara är hälften av den tidigare inkomsten. På Volvos golv råder osämja, spekulationer och uppgivenhet.
- Vår största resurs är vår personals kompetens och det är den vi tvingar göra oss av med nu, förklarar en av representanterna.
 
Thomas Östros bemöter det med att vi idag har en regering som själva tycker att de lagt en bra budget. Regeringen måste tillföra pengar, resurser och handlingskraft och det gör de inte idag, säger han.
 
Lunchen åt vi på ABF tillsammans med representanter från flera fackförbund som samtidigt fick chans att ställa frågor till Östros.
 
Under eftermiddagen besökte vi Bodil M Ekström, chef på Arbetsförmedlningen i Eskilstuna, som informerade att de nästan tusen som redan varslat kommer från Volvo eller dess underleverantörer. Arbetssättet som Arbetsförmedlingen arbetar med är anpassat till en högkonjunktur och är därför inte tillräckligt i dagens läge.
- Det behövs resurser till utbildning och praktik för de som ställs utanför arbetsmarknaden då de annars snabbt tappar kompetens, säger Bodil M Ekström.
 
Thomas Östros tackas för besöket i Eskilstuna som avslutas med en intervju av Sveriges Television där han får svara på frågor om vad han tycker om finansminister Anders Borgs uttalande att skriva ner tillväxtprognoserna.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0