Jämställdhet, även ett område för män

Matthis Kempe-Bergman representerar Män för jämtställdhet som är en antivåldsorganisation med fokus på gruppen män. Organisationen arbetar för kvinnofrid, för jämställdhet och mot mäns våld. För honom är det självklart att kvinnor och män ska jämställas


Matthis står framme vid scenen iklädd svartslitna tighta jeans och en svart långärmad tröja. Håret, ögonbrynen och skägget är lika mörka som hans kläder. Han har ena handen i fickan samtidigt som han gestikulerar med den andra. Det är fredagen den tionde oktober och vi är närmare sjuttio personer som lyssnar på honom. Många ställer frågor och stämningen blir het ibland. Det märks att jämställdhet är ett ämne som berör. För vissa upplevs jämställdhetsdiskussionen som hotfullt. Den som har makt vill sällan bli av med den.


Den statsvetenskapliga utbildningen gav Matthis kunskap om genus och efter det var han fast i området. Han gjorde praktik på Män för jämställdhet där han kom att stanna. Efter att ha läst mycket genusvetenskap förstod han vilka enorma kontraster det fanns mellan hans nya kunskaper och hans erfarenhet från sin sexåriga tenniskarriär på touren.  


Matthis berättar att det finns tre utgångspunkter i analysen av gruppen killar och män:


- Ojämställdheten. Sverige är ojämställt och det slår hårt både mot kvinnor och män. Män är överrepresenterade i missbruksproblem, vårdnadstvister, självmordsstatistik och inom rättsväsendet.


-
Vi, ni och jag gör jämställdheten. Alla är med i och skapar systematiskt processerna som gör oss ojämställda. Så länge det förnekas kommer det aldrig bli annorlunda.

- Betydelserna av "kvinnligt" och "manligt" förändras ständigt samt varierar över tid. Strukturerna försvinner och ändras genom tiden. Könsbestämda regler och normer finns i samhället och styr våra liv från födseln. Det mänskliga ska stå i fokus för vi är människor och inte kön.


Matthis berättar att han ofta får frågan om kvinnor och män ska bli likadana. Jessika Zandèn och Cecilia Gyllenhammar skriver i en debattartikel att ett slag över munnen kan vara av ömhet och att de vill bevara den "manliga" mannen.

- Manlighet definieras alltid från kvinnlighet och ska alltid vara olika. Om vi rättar oss efter stereotypa könsmallar blir vi låsta i våra sätt att leva och tänka så för ett friare jämställdare liv måste traditionella könsroller bort, säger Matthis.


Det finns en Mansbox och en Kvinnobox som talar om hur du ska vara beroende på vilket kön du har. "Rätt" beteende belönas och "fel" bestraffas. Du känner igen straffmekanismerna som exempelvis att bli kallad mes, tönt, fjolla, kärring och bög för att du sticker utanför "boxen". Många av de självklara manliga idealen, precis som de kvinnliga, är omöjliga att uppfylla. Det leder ofta till självnedvärdering som i sin tur leder till självdestruktivitet. Därför är jämställdhet även ett område för män.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0