Magsjuka, vinterkräksjuka eller maginfluensa?

Ja..kärt barn har många namn....:)

Så här skriver Kjell Olof Hedlund på smittskyddsinstitutet:

"Termen vinterkräksjuka dök upp i massmedia för några år sedan och betyder egentligen infektion av norovirus som ju ofta karaktäriseras av häftiga kräkningar. Men det finns fler magsjukor mest bland små barn som också ger kräkningar till exempel sapovirus och rotavirus. Dessa båda drabbar dock sällan vuxna. Innan ordet vinterkräksjuka dök upp, var det många som sa maginfluensa istället. Vi kan säja att vad folk menar är ungefär samma sak; smittsamma magsjukor med kräkningar som ofta dyker upp vintertid"

Och vet ni nu hur magsjukan, vinterkräksjukan och maginfluensan smittar...? Genom luften misstänker ni säkert. Det är fel. Genom avföring! Så nästa gång ni drabbas av detta kan ni ju tänka på vad ni nyligen måste stoppat i er om nu det skulle få er att må mindre illa.....Hmm...

Aftonbladet, jag mår illa!

Aftonbladet gör det igen..och igen...

Galna empatilösa journalister gör bort sig på barns bekostnad i hopp om att tidningarna ska få sälja lösnummer.

Det har bara gått någon dag sedan de två flickorna som var påväg till stallet blev ihjälkörda. Då är aftonbladet på plats och tar bilder av ledsna kamrater som fortfarande är i chock. Ledsna kamrater som är barn. Barn i chock. Aftonbladet väljer också att intervjua flera av barnen som tidigare lekt med de omkomna barnen. Varför? Låt dem vara.

Detta får mig genast att tänka på då en 12-årig styvdotter mördades av sin styvpappa och dennes 13-åriga kompis våldtogs och knivskars. Dagen efter dessa brutala händelser gör aftonbladet en stor intervju med den 13-åriga flickan. Det saknar ord. Hur dumma kan man vara? Hur dumma får man vara? 

När det gäller barn och media måste man vara väldigt väldigt försiktig.  Barn är barn. Och barn i sorg måste få vara barn i sorg. I fred.  

Fröken: - Vad fick du i julklapp i år då?

Nu har barnens stora dag varit. Jag träffade mina brorsbarn på julafton. Deras ögon gnistrade och det kröp i deras kroppar tills det äntligen var dags för paketöppning. De fick många paket och många saker de önskat sig så när skolan börjar igen kan de med glädje svara på frökens regelbundna fråga om vad de fick i julklapp. Jag önskar att det kunde vara så för alla barn, men det är det inte. I Sverige växer 250 000 barn och ungdomar upp under fattiga förhållanden. Klasstillhörigheten påverkar fortfarande unga människors livschanser. Villkoren måste bli mer jämlika. Ett barns livschanser får aldrig vara beroende av föräldrarnas tjocklek på plånboken. Att vissa barn ständigt måste ha en klump i halsen över familjens ekonomiska situation är inte välfärd.

Hej jag heter Lisa och är heterosexuell!


Så är det här med "att komma ut". Tänk att det är 2007 och kyrkan viger fortfarande inte homosexuella. Tänk att det är 2007 och homosexuella män får inte ge blod. Tänk att det är 2007 och vi fortfarande pratar om att man måste "komma ut". Varför ska man som homosexuell krävas att "komma ut"? Det krävs inte av heterosexuella för det tas bara för givet att folk är heterosexuella. Ta inte förgivet att alla är heterosexuella. Tänk efter före. Ta inte förgivet att alla har en mamma och en pappa. Ta inte förgivet att två sambor alltid har olika kön.


Vissa fördomar säger att det är finns fler HBT-personer idag än för 100 år sen. Det stämmer inte! Däremot är det fler som vågar stå för sin läggning i dag än vad det var förr. Så vi är påväg åt rätt håll, men än är målet långt bort.


Vissa fördomar säger att vissa skulle kalla sig HBT-person för att det skulle vara en "innegrej". Skulle någon vilja testa hur det är att vara avskydd, förtryckt och hur det är att bli slagen eller? Det stämmer såklart inte.


Jag beundrar de som klarar av att stå för, och det motstånd det ger, att de tycker om en person av samma kön som de själva. Samtidigt har jag förståelse för de som inte klarar av att stå för sina känslor med tanke på det motstånd de möter.


Vi måste se på varandra som människor. Bara som människor. Inte som personer som ska placeras in i vissa fack och passa inom förutbestämda ramar. Tänk utanför ramarna. Ifrågasätt ditt eget beteende och dina fördomar.  Vi måste bemöta fördomarna med kunskap. Så länge man håller tyst håller man med.


Bög är inget skällsord!

En bög är en bög. En lebb är en lebb.  En fitta är en fitta. En kuk är en kuk. Att kalla någon bög med negativ klang är som att spotta en bög i ansiktet. Att kalla någon fitta med negativ klang är som att spotta kvinnan i ansiktet.

Det är dags att reagera när folk använder dessa ord och begrepp som skällsord. Det är inte okej.


Har killar en prickgen?

Nej men allvarligt. Vad är det frågan om? I fredags satt vi i gruppen i skolan och diskuterade olika intressanta saker. Eller intressant....det vet jag inte:) ..men i alla fall så hävdade en utav killarna att killar prickar bättre än tjejer. Den åsikten tog jag med mig hem över helgen och de flesta killar som jag pratat med tycker inte alls att det är någon konstig åsikt utan håller helt enkelt med. Skulle det innebära att killar har en speciell "prickgen" som inte tjejer har? Går det att hitta någon speciell statistik över hur tjejer respektive killar prickar på Statistiska Centralbyrån kanske? Hmm...

www.okejsex.nu


Jag satt och läste min kära vän Emelis blogg. Hon är bra smart hon. Jag hittade lite info om en bra sida där som jag vill sprida vidare. Sidan är www.okejsex.nu. På sidan står det många viktiga saker att komma ihåg:


Kom ihåg:

  • Att hångla betyder inte ja till sex.
  • Att ha sex en dag betyder inte ja till sex nästa.
  • Att vara full betyder inte ja till sex.
  • Att vara tillsammans med någon betyder inte ja till sex.
  • Att följa med någon hem betyder inte ja till sex.
  • Att inte skrika eller slåss betyder inte ja till sex.
  • Att flirta betyder inte ja till sex.
  • Att sova betyder inte ja till sex.
  • Att inte säga nej betyder inte ja till sex."

På sidan kan man även läsa om myter kring våldtäkter. Myter som att endast tjejer i kort kjol blir våldtagna, att skötsamma tjejer aldrig blir våldtagna utan bara tjejer som festar mycket och ligger med många killar och att tjejer skulle ljuga och anmäla killar bara för att sätta dit dem eller för att de skulle ångra att de hade haft sex med dem. De myter som jag redogjort för här är myter som ofta diskuteras då våldtäkt diskuteras. Jag tycker att myterna är orättvisa för att de endast används bara för att misstänkliggöra och skuldbelägga den som har blivit utsatt för brott. Så läs på den rekommenderade siten nu för att bilda dig lite. Det är bättre att sanningen kommer fram än att myter cirkulerar och det gör den bäst om du hjälper till att bemöta myterna med kunskap. Det är inte offrets fel att denne blivit våldtagen.


Kan man vara mer jobbig?

Jag är en glad rättvisekämpe som bryr mig om problem och försöker att göra någonting åt dem. Kan man bli mer jobbig? jobbigalisa.blogg.se


Man är jobbig när man bryr sig om samhällsproblem. Man är jobbig när man vill att världen ska bli rättvisare. Man är jobbig när man tycker att kvinnor och män ska vara jämställda. Man är jobbig när man inte kan hålla tyst när folk slänger ur sig rasistiska påhopp. Man är jobbig när man hatar porr. Man är jobbig för att man jämt hamnar i diskussioner för att man inte kan hålla tyst när det handlar om orättvisa. Man är jobbig när man inte tycker som alla andra. Man är jobbig när man tydligen förstör fester genom att ta diskussioner då vissa idioter anser sig vara mer värda än andra. Man är jobbig när man kämpar för allas lika värde. Man är jobbig när man säger ifrån. Man är jobbig när man tycker. Man är jobbig när man inte vill att det ska finnas "tjej" och "kill" saker. Man är jobbig när man inte tycker att prostitution är okej. Man är jobbig när man mår dåligt av den globala uppvärmningen. Man är jobbig när man tycker att det är bra att vara med i facket. Man är jobbig för att man bryr sig om saker som andra säger att man inte kan göra någonting åt. Man är jobbig nästan jämnt.  

Och jag förstår inte hur man kan vara jobbig när man egentligen bara vill alla människor väl och när man inte vill att någon ska vara mer värd än någon annan.

RSS 2.0