Styrka

Vilken stark kvinna som har klarat att gå ifrån honom. Hon har orkat gå vidare efter hemska tider. Hon har fått hjälp och stöd för att kunna se ljus i mörkret.   

Han har misshandlat henne och barnen under en längre tid. Han har slagits med poliserna som vid flertal tillfällen besökt den söndersplittrade familjen för att han betett sig sjukt. 

Förra veckan skulle han få sin dom. Jag har fortfarande inte hört vad domen blev.  Hoppas att tystnaden varar bara för att han sitter i fängelset nu.

Fånga dagen!

Kom ihåg att fånga dagen. Man lever bara en gång. Kan vara värt att påminna sig själv om det så ofta man kan, inte minst när man stressar. Sov fint.

Andra sidan är ni klara?

Skogen är full av vitsippor och på den nyuppmålade gräsplanen är närmare trettio flickor i full gång att spela en av säsongens första fotbollsmatcher. Samtidigt som publiken hoppar av nervositet ser flickorna lugna och avslappnande ut. Det syns att de har roligt tillsammans.  


Plötsligt får hemmalaget anfall och fyra mammor står bredvid varandra och hoppar av spänning. Förhoppningen om att bollen ska skjutas in i målet är stor. Målvakten står vid ena stolpen. En flicka kommer springande med bollen och tar i så det hörs ett stön efter att hon fått i väg bollen. Bollen kom rakt på målvakten, men det gör inget. Mammorna slutar hoppa och börjar istället klappa händerna. De ropar och berömmer flickorna för att de kämpade så bra och var så nära. Att titta upp innan man skjuter är inte lätt. Speciellt inte om man bara är åtta år.


Solen står högt på den klarblåa himmelen och äntligen verkar alla ha kunnat lämna sina vinterjackor hemma. Solglasögonen är framtagna och vårskorna påtagna. Gräset börjar bli grönare och i skogsdiket bredvid planen tittar vårblommor som tussilagon och vitsippor fram. Linjerna runt planen är nymålade inför säsongens alla kommande matchstarter. Temperaturen är alldeles lagom för att spelarna äntligen ska få spela i sina kortbyxor igen.     


Bredvid planen sitter en liten flicka som slickar sig under näsan för att få bort snoret från vårförkylningen. Hennes välkammade korta hår ramar in ansiktet med de rosenröda kinderna. Iklädd sin gråa jacka, vita gymnastikskor och rosa byxor har hon fullt upp med att sortera de nyplockade vitsipporna i olika grupper.

 Nej, nej Molly tar ett knippe blommor, säger hon för sig själv samtidigt som hon släpper det hon håller på. Hon skrattar och springer efter Molly för att få fatt i blommorna. Det syns att hon vet att hundar inte ska äta blommor. Flickan är en utav de övriga närmare femtio personer som tagit sig hit idag för att se barnen spela. Från ena mittlinjen och nedåt står motståndarlagets hajarklack. De utgör ungefär en tredjedel av publiken. På andra sidan står hemmaklacken som svarar glatt när de sex personerna på hemmalagets avbytarbänk skriker i kör:

 Andra sidan är ni klara?


  Jajamensan fattas bara, blir svaret som snabbt besvaras från bänken igen:

  Oj, oj, oj, ack, ack, ack, vilken dålig hejarklack, gör som vi heja på Oik.

Hemmalagen hinner inte mer än sluta med sin hejarramsa förrän motståndarna är i fullgång att vilja höras de också.  

 Vi har seglat över havet för att se det bästa laget, Bissarna. Samtidigt jublar deras övriga hejarklack och klappar händerna. Plötsligt får hemmalagets back tag i bollen och drar på en dundrande tåpaj som olyckligtvis hamnar rakt i magen på medspelaren som råkade stå mitt i skottlinjen. Hon ramlar ihop gråtandes med händerna för magen. I publiken hörs ett brus av medlidande suckar. Flickan som sköt får genast oroliga ögon och ber om ursäkt. De övriga lagkamraterna springer in på planen för att klappa på flickan som ligger och önska henne att komma igen. De sträcker ut hennes armar. Hon reser sig sakta upp och torkar bort tårarna från kinderna. Alla klappar händerna. Flickan som råkade skjuta bollen ler igen och domaren blåser på nytt igång matchen.


På hemmalagets avbytarbänk diskuteras hur fult motståndarna spelar och vilka skavanker de åsamkat dem. En flicka visar en reva som hon fått på armen medan en annan visar ett litet sår på benet. En jämnårig pojke, iklädd träningsoverall och med en fotboll i handen, kommer förbigående. Han hör hur flickorna diskuterar och lägger sig i samtalet genom att säga:

 Tjejer skit i hur dem spelar och skit i småsår. Spela istället.


I ena hörnet, strax vid markeringen för skottplatsen vid en hörna, sitter en liten flicka iklädd randig mössa. Hon har hittat en sandfläck som kan liknas vid en fotboll i storlek. Där gräver hon med en pinne som hon hittat. Hennes pappa lyfter tillbaka henne så att hon inte sitter på planen. Då blir hon förtvivlad och sätter sig istället precis bakom linjen. Hon sträcker sig till sandfläcken och fortsätter gräva. Hon sneglar på sin pappa för att se hur han reagerar. Han möter hennes blick och hon börjar pilla med pinnen i gräset utanför planen i stället.


Domaren blåser för slutsignal och publik, tränare och spelare jublar. Alla spelare springer in i mittcirkeln och lägger armarna om varandras axlar. De ställer upp sig i varsitt led för att tacka varandra för en god match. Snabbt blandas gula och röda matchtröjor ut i publiken.

 Pappa såg du vad bra vi var. Vi vann med 6-4, säger en flicka med andfådd röst och huvudet lagt på sne. Pappan svarar:

 Ja, ni var väldigt duktiga och vad roligt ni hade men jag tror att det blev 6-6 i matchen.

Flickans ögon tindrar. Hon ser ut att fundera en stund. Sedan svarar hon sin pappa:

 Blev det lika? Nej, det tror jag inte.


  
Fortfarande inget könsneutralt äktenskap

Nu har rikstagen röstat om att föra in könsneutralt äktenskap. Beslutet fick skjutas upp. Det fanns ingen majoritet för förslaget. Fyra borgeliga ledarmöter, som var hoppet för införandet av det känsneutrala äktenskapet, valde istället att rösta mot oppositionen. Att gifta sig förblir en heterosexuell rättighet. Visst är det 2008 nu? Och vi gör fortfarande skillnad på folk och folk. Vi gör skillnad på vem som vill gifta sig med vem. Vi hittar på vad som är rätt. Vi lägger oss i vem man älskar.

Gemenskapen

De kalla vindar som svept förbi de senaste dagarna försöker vi nu värma upp med ljus i våra fönster. Måndagskväll klockan 21.00 är även Oxelösund stilla.


En englastjärna har slutat brinna för att en liten liten människa har släckt den. Den blöta luften tränger sig på med sina små fuktdroppar som sätter sig överallt. Håret blir blött och ansiktet fuktigt. I varje andetag tränger sig fuktdropparna ned i lungorna. Diset börjar sakta försvinna. Bilarna står parkerade på garageuppfarterna. Människorna verkar vara inomhus. Havet skvalpar. När solen gick ned tidigare ikväll lyste himmelen starkt av röda, lila, gula och orangea sken. Nu är himmelen mörk och djup. Men skenen börjar komma fram igen. I det ena efter det andra fönstret längst våra gator tänds ljus. Håret på armarna reser sig snabbt. Det går en ilning genom hela kroppen. Det knottrar sig på ryggen. Hjärtat slår ett extra slag för varje ljus. En tår trillar sakta ned för kinden. Bara för att den är så fin och stark, gemenskapen.


Det här är att visa respekt!

Först var det några få. I lördags var det närmare 500 stycken. Nästa lördag är jag säker på att det blir ännufler. Detta är stort och starkt.

http://www.sn.se/parser.php?sect1=101&sect2=157&id=211690

Engla är död

Två kvinnliga förhörsledare från rikskriminalen fick 42-åringen att erkänna. Sent i eftermiddags hittade polisen också Englas kropp. Hon är död.

Vi tar det en gång till. Var är medkänslan, medlidandet, sympatin och respekten för andra människor?

Kvällsfundering...

Undrar hur många vänner man kan ha för att alla ska känna sig älskade?

Väskan återfunnen!

Skrattgroparna pryder ansiktet på den leende farbrorn som kommer springande mot mig. Han är iklädd mörka byxor och en sliten röd täckjacka med svarta lappar på. Sorgen i ögonen är borta och hans steg ser lättare ut än vad de gjorde igår. Allt jag höll på med släppte jag för att höra vad han hade att berätta. Gårdagskvällen hade han ägnat åt att söka i kvarteret rund stöldplatsen. Sökandet hade givit resultat och väskan blev åter funnen. Den hittades öppen, men orörd, på en gata något kvarter bort. Det var bara det han ville berätta för mig.
 
Ville inte tjuven ha en gammal brun skinnväska, en termos och en matlåda? Eller kom tjuvens samvete ifatt? Vi hoppas på det sist nämnda. För både tjuven och för vår skull.


Var är hans väska?

En farbror kom från sitt jobb och lämnade sin väska utanför huvudentrens stora glasdörrar. Den bruna skinnväskan innehöll en kaffetermos, en tom matlåda och några passerkort till jobbet. När jag och farbrorn pratat färdigt gick han ut igen. Han kom snabbt tillbaka för att, med sorg i ögat, berätta att någon stulit hans väska under de få minuter som han var inne hos oss. Var är hans väska?

Var är Madeleine och var är Engla?

Var är medkänslan, medlidandet, sympatin och respekten för andra människor?
 

Vilka öden väntar våra medsystrar?

Modemagasin ger oftast bilden av kvinnan som utklädd. För att förstå det krävs förkunskap. Har man inte förkunskap blir modemagasin något som sprider en falsk bild av den naturliga kvinnan.  

Jag satt och bläddrade i Hänt Bild nummer 6 2008 och kunde såklart inte undgå att bli irriterad. Succitidningen, som tidningen kallar sig själv, är fylld av kända objektifierade och lättklädda kvinnor med idealiska kroppar. Visst syns en och annan man också i tidningen men de är få. Dessutom är männen betydligt mer påklädda än kvinnorna. Medan kvinnorna står i en sexig pose står männen gärna med ett barn i famnen i en "jag är världens bästa pappa" -pose.

För dig som inte känner dig lika perfekt som stjärnorna i tidningen ger makeup- och stylingartisten Anna Johansson tips på hur du ska bete dig för att också bäst förklä dig till kvinna. Du ska nämligen klä ut dig genom att ta till vissa hjälpmedel för att bli kvinna. Du får tips på hur du steg för steg ska gå tillväga för att få flirtiga ögonbryn. Du får också tips på vilken cremerouge du ska använda för att få en så "naturlig lyster som möjligt" som tidningen så fint uttrycker det. Tidningen rekommenderar alltså smink för en naturlig lyster. Kvinnorna ska bära krämer, puder, ögonskuggor och ögonfärger för att vara naturligt kvinnliga. Kvinnlighet är alltså något påmålat. En kvinna klädd i kvinnlighet.

Hänt Bild präglas också av nyheter som att Geri Halliwell har träffat en nyrik toyboy, Britney Spears senaste skandaler som nu även inkluderar vad hennes mamma gör i sängkammaren samt hur Paris Hilton badat i champagne samtidigt som hon strippat. Får detta ens kallas nyheter?

Det modemagasin jag bläddrade genom verkar vara riktat till kvinnan och för kvinnan. För kvinnan för att kvinnan ska få hjälp på vägen att förverkliga sin största uppgift, att bli traditionellt kvinnlig. Att bli ett skönt objekt.

Kvinnligheten skapas i modemagasin, men tidiningen saluför sig inte som detta utan istället målas kvinnligheten in i färger som på något sätt ska ha en naturlig essens. Dessa ska sedan bli omhändertagna och formas rätt för att få kallas kvinnor med kvinnlighet. Inom begreppet kvinnlighet lever hela smink- och modevärlden.

Kvinnligheten är ett ständigt upprepat stylande av kroppen. En ständig upprepning som gör att vi blir kvinnor och inte föds till det.

image3
Jag vill att mina brorsbarn ska få duga som de är, utan att behöva klä på sig kostymen
kvinnlighet varje morgon. Jag försöker stärka dem så mycket jag kan. Man är fin som
man är. Man duger som man är.  
Foto: Richard Cardnäs

Nog verkar könsskillnaderna medfödda, eller?

Föds vi till kvinnor och män? Har olikheten mellan könen verkligen sin grund i en inneboende gen? Eller är vi är sociala konstruktioner?


Många verkar tro att pojkar har en medfödd svaghet för bilar, motorer och den blåa färgen. Skulle pojkarnas uppväxt inte präglas av leksaksbilar, motorer och blåa kläder skulle deras intressen ändå vara väckta. Hur gick det när inte bilar fanns? Låg bilgenen och väntade på att bli upptäckt? Eller skedde en "bilgensmutation" i pojkarna då bilen uppfanns?


Flickors intresse för dockor, ordningsamhet och förkärlek till den rosa färgen grundar sig den då också i biologin? Har flickor en "jagälskarrosagen"?  Flickornas medfödda ordningsamhet utvecklas till omvårdande känslor som därmed gör flickorna mer lämpade att städa, tvätta och damma än pojkarna. Städgenen, tvättgenen och pysselgenen. Visst läste vi om dessa på biologilektionerna i skolan?


Ni som påstår att kvinnor är mer ordningsamma och fingerfärdiga än män har nog aldrig varit i ett garage där mannen gillar att meka med bilen. Skulle det finnas en omvårdande- och pysselgen borde alltså männen också vara begåvade med den.  


Skulle det vara en biologisk orsak till att kvinnor polerar diskbänken medan män polerar bilen? Skillnaden mellan poleringarna är att det såkallade kvinnoarbetet diskbänkspolering ska göras varje dag medan mansarbetet bilpolering är en lustfyll hobby som kan utföras när man själv vill. Kom ihåg att kvinnans uppgift inte att serva män så att de i sin tur kan ägna sig åt hobbies eller yrkessrbete.


Det är viktigt att särskilja den rent biologiska händelsen, som till exempel att föda barn, från samhälliga uppfattningar om densamma. Det finns inget samband mellan att föda barn och de egenskaper som krävs för att ge omvårdnad. Att fostra och vårda barn är en social erfarenhet och något man lär sig. Det finns alltså ingen "ta hand om spädbarnet gen" som skapas i kvinnan i och med förlossningen. Kvninnan tar inte bäst hand om det nyfödda barnet bara för att hon oftast har två biologiska bröst som det kommer mjölk ur. Män kan hålla barnet och gulla med barnet utan att det kommer mjölk. Tuttar spelar ingen roll.     

image2
Foto: Lisa Friberg, Solnedgång, Visby strandprommenad.  


Tuk tuk förare sökes

Är du sugen på att köra runt turister på moped 16 timmar per dag och få ut en dagslön på 35 svenska kronor?


En tuk-tuk är en version av en cabin moped. Det är ett välutbrett transportmedel i Thailands byar. I tät trafik kommer man fram både snabbt och smidigt.


Dina arbetsuppgifter blir generellt sätt att främja turisternas önskan om att få färdas från en plats till en annan. Du kommer få att vara hård och bestämd för att dessa, oftast västerländska semesterresenärer, såklart vill betala så lite pengar som möjligt. Du kommer att arbeta minst 16 timmar om dagen i en olidlig hetta där du ständigt kommer att vara svettig. Utöver detta ska du också fråga alla människor du möter om de önskar "go tuk tuk" med dig eller dina samarbetspartners.


Våra kvalifikationskrav på dig som söker är att du är begåvad med en god samarbetsförmåga samt ett gott tålamod. God förmåga att arbeta i såväl grupp som självständigt samt erfarenhet av att ha arbetat i miljöer med många kontaktytor.God förmåga att ta initiativ, organisera och utveckla. God kommunikativ förmåga på alla typer av språk men framförallt engelska är meriterande. God servicekänsla för samarbetspartners önskemål och erfarenhet av liknande arbeten är en merit.


Din lön kommer att vara cirka 35 svenska kronor per dag oavsett hur många körningar du får. Alltså fast lön.


Låter det intressant så är du välkommen in med din ansökan. Jag tror förresten inte att det låter intressant va? En dagslön för en tuk tuk förare räcker till en och en halv Big Mac och Company meny i Thailand. I Sverige kanske vi kan köpa cirka 10 likadana mål per arbetsdag.  Och då jobbar thailändarna dubbelt så många timmar som de flesta svenskar gör.


Ingen av oss svenskar skulle nog kunna tänka sig jobba under dessa arbetsförhållanden, den lönen och i saknaden av trygghetsnät. Vi har det för bra i västvärlden för att sälja oss så billigt som människor i vissa länder tvingas till. Men hur det kan se så olika ut är svårt att förstå. Hur det kan finnas människor som tvingas skjutsa folk på mopeder under 16 timmar varje dag för att få tjäna 35 kronor är också svårt att förstå.


Och betydligt fler värre skräckexempel finns det, men det får bli en annan gång.


(Texten är skriven och författad av mig samt publicerad i Frottès motorbilaga 20080404)

image3


 


Barnkammaren

Text: Lennart Nyblom, Red Top.

Kära flickor i alla länder!
  Jag tror tiden är kommen för er att ta makten nu.
  Låt inte männen - dessa uppblåsta småpojkar - längre styra världens öden.
  Ta ifrån dem deras leksaker.
  Deras Mig 25-or, deras Polarisubåtar, deras världskoncerner och deras styrelserum

Sluta upp med att kräva jämställdhet!
  Ni skall inte alls vara jämlika med männen - dessa dumbommar - utan vara dem överlägsna i allt.
  Män skall förtryckas.
  De bör inte få ha rösträtt - annat än när det gäller vad ni skall ha till middag.
  Och mannen skall inte ha egna pengar. En tia om dagen räcker gott.
  Välj inte in män i politiken.
  Och håll dem borta ur direktionerna.
  Könsdiskriminera dem.
  Behandla dem som leksaker.
  Skapa ett dockhem åt dem.

Låt dem framför allt inte kriga.
  Gör som kvinnor på Irland.
  Starta massiva demostrationer mot dem.
  Men hur - säger Lisa Pettersson och du Agnes Karlsson - skall man få buktmed stora, starka karlar?
  Passa på medan de är små.

  Det är i barnkammaren kvinnan har chansen.
  Låt dem aldrig växa upp till män som styr världens öden.
  Världen ska ni styra själva.

Ge männen en segelbåt, ett metspö eller en cykel och låt dem hålla till godo med det.
  Se till att de aldrig någonsin får tillgång till tunga vapen mer.
  Du ser ju vad de kan ställa till med en vanlig älgstudsare.
  Snöbollar och grankottar - det är ungefär vad man törs släppa i händerna på dem.
  Drag gränsen där.

Och när ni väljer en man - välj då efter utseende.
  En man kan ändå aldrig bli intellektuellt jämbördig med er.
  Och hans karaktär är ingenting att lite på.
  Gå efter det yttre.
  Men var sedan inte omänsklig mot honom.
  Glöm inte röda rosor på bröllopsdagen.
  Sådant sätter en man värde på.

Och när ni sedan förtryckt honom ett par tusen år på samma sätt som han har förtryckt er, kan ni försiktigt ge honom små rättigheter.
  Rätten att bli dubbelarbetande.
  Eller sköta sjuka för en lön som är hälften mot den du själv har.
  Lycka till tjejer. Ha det så kul.


RSS 2.0