Blandfärg

Så stor utanpå. Så liten innuti. Bakom mångas hat, irritation och vrede ser jag bara dig. Jag tror på dig. Du gör mig blind för allt. Jag ser under ytan. Bakom tillvaron. Ser människan. Ser dig. Som alltid, sedan alltid. Det finns alltid någon bakom fasaden. Det finns en förklaring till allt.  Allt är inte svart eller vitt. Allt är melerat.

Sommarsurr i gamla Oxelösund

I backen ned mot havet är gräset torrt. Solen har varit het de senaste dagarna. Så även denna dag. Klockan är bara halv nio på morgonen och det riktigt bränner på mina bara axlar. Mellan två gröna parkbänkar av trä går en meterbred asfalterad gångbana upp mot restaurangen. På den ena parkbänken sitter en farbror som ser ut att ha levt i ungefär sjuttio år. Han sitter där i en vit skjorta, ett par beiga kortbyxor och på ögonen bär han ett par solglasögon. Precis nedanför bänken har han parkerat sin blå flakmoppe. Plötsligt kommer en bil som parkerar precis bakom moppen. En kraftigare farbror än den tunna smala som redan sitter här kliver ur bilen.  De båda har ljusgrå, nästan vit, hårfärg. Samtidigt som farbrorn kliver ur bilen tar han av sig sin tröja. Han går upp och sätter sig på den tomma parkbänken ungefär två meter bredvid parkbänken där farbrorn i solglasögon sitter.
- Varför tar du av dig tröjan för? frågar farbrorn i solglasögon.
- Jo men du, jag har hört många tjejer säga att det är bra att få några minuter sol på kroppen om dagen. Det ger D-vitamin, svarar han.
- Nej men du, jag tror det är bättre om du tar på dig solglasögon. Man ska ha brillor nu, svarar den andre.
- Ja ha ja det ska jag också ha, kommer farbrorn på och reser sig upp och går ner för att titta om han hittar dem i bilen.

Farbrorn hittar inte solglasögonen utan tar några kliv tillbaka till parkbänken samtidigt som han suckar.
- Jag får ta med dem imorgon istället, säger han.
- Men du, var var vi nu igen?
- Jo, vi pratade om holmarna igår.
-Ja, just det, svarar den andra och de fortsätter prata.

Två parkbänkar vid vattnet i gamla Oxelösund blir en regelbunden mötesplats för två pensionärer. Fint.

Sommar- och fastighetsskattsurr

Havet ligger stilla likt världens största spegel. Det slår i vattnet fast det inte borde finnas så många fiskar i den döda Östersjön. På öarna runt mina föräldrars ö hörs ljud av skrammlande tallrikar och bestick. En os av nygrillat sprider sig. Solen börjar sakta gå ned. Måsarna är fortfarande vakna och gnäller ihärdigt. Jag sitter på bryggkanten och dinglar med benen. Nu har havstemperaturen stigit till tjugo grader här ute. Det ska bli skönt att ta ett kvällsdopp. Längst med bryggkanten ligger två båtar så jag och min familj ska kunna ta oss hit. Hit till vår fridfulla och älskade ö.

Det var för länge sedan som min mormor och morfar var ute och paddlade som de hittade vår favorit ö. Mormor älskade ön så mycket att hon tog kontakt med kommunen och frågade om hon och morfar fick lov att bygga en stuga här. I många år arrenderade de ön av kommunen. Idag har kommunen sålt ön till mamma eftersom kommunen behövde pengar.

Jag är lyckligt lottad som har den här ön i min släkt. Mina föräldrar har inget överflöd av pengar, men vi vet att ön är värd mycket idag. Affektionsvärdet, inte minst. Idag är det mina föräldrar som betalar fastighetsskatt för att äga ön. Om det en gång blir jag som ska göra det kommer jag gärna göra det. Det betyder mycket för mig att få sitta här på just den här bryggan och kunna kasta mig i vattnet när jag vill. Därför har jag inget emot att betala några extra kronor, som som delvis baseras på min inkomst, för att få sitta här. Därmed blir fastighetsskatten ett sätt att dela med sig för mig. Jag har. Alldeles för många har inte. Dessutom vet jag att fastighetsskatten är ett stort och viktigt bidrag till statskassan. Att dela med sig får mig att kunna njuta av det jag har när jag ser andra som inte har.


"Dress for the crash, not for the ride"

Om du nu ska åka motorcykel så tänk på att ha ordentlig skyddsutrustning och kör med insidan av huvudet. Allt för många motorcykelolyckor finns att läsa om.


Om att vara två år och bära ett ägg alldeles själv

De nyvaknade ögonen glittrar under luggen som precis nuddar ögonen. Tofsarna har säkert suttit i håret sedan dagen innan eftersom de sitter på sniskan. Hälften av allt hår har rufsats ur. Några lockar som är för korta för att kunna sitta kvar i tofsarna ligger på hennes kinder och ramar in det runda ansiktet. I munnen har hon en napp. Klockan är åtta på morgonen och det är fullt av människor som ska ta sin frukost. I hennes små knubbiga händer håller hon en plastkopp med ett ägg i. Den ena handen håller hon under plastkoppen och den andra handen håller hon på ägget. Samtidigt som hon försöker springa efter sin mamma och titta på allt mamman försöker plocka på frukostbrickan skruvar hon på ägget. Hennes huvud når precis upp till bordskanterna så det är svårt att se. När mamman tar juice byter flickan "ägghållargreppet", utan att tänka på det, så att ägget kommer underst och plastkoppen överst. Det går bra att bära ett ägg så också. När pappan och systern kommer och ska ta frukost blir det för mycket för flickan att följa samtidigt. Hon vet inte var hon ska vara och hur hon ska stå. Det syns tydligt på hennes ben som börjar stutsa och hoppa. Plötsligt bestämmer hon sig för att springa efter pappan som går bort mot knäckemackorna. Då glömmer hon bort ägget som trillar rakt ned i golvet. I springsteget sparkas ägget över hela salen. 
- Oj, ägget pappa, säger flickan.
- Det gör inget för det var hårdkokt, säger pappan. 
Flickan springer och hämtar ägget igen och sätter tillbaka det i plastkoppen. Med båda händerna om ägget och plastkoppen tittar hon på sin pappa och ler. 


 

Succé Henrik Schyffert!

Henrik Schyffert var i Almedalen och inledde Mona Sahlins tal under Socialdemokraternas dag den 8 juli. Se här hur han förklarar att livet inte är så enkelt som alliansen verkar tro. Det gör han med kunskap på ett roligt och imponerande sätt som skulle kunna vända vilken liten människa som helst. Det här är mer än bra! Succé!

http://www.youtube.com/watch?v=tssv25lBdX0

Menade du J som i Jonas

Jag ringde bilprovningen och när det handlar om bilar och registreringsnummer så är det bäst att bokstavera bokstäverna med hjälp av namn för att undvika missförstånd. Det har länge irriterat mig att den bokstaveringen som flest använder är med såkallade "pojknamn" och därför trotsade jag såklart och bokstaverade med såkallade "flicknamn". Johanna Petra Berit, sa jag och fick till svar av en talsvarsröst:
- Menade du J som i Jonas, P som i Pelle och B som i Bertil?




 


Rosa hörnet - för dig under 25

Kneippbyn, campingplatsen vid Visby med Pippi Långstrumps hus, är bra på mycket. Fint läge och en lugn miljö. Men sedan början av sommaren har Kneippbyn infört en ny regel, är du under 25 år och vill tälta förpassas du till ett litet avskilt hörn i anslutning till skogen. Där får du som ungdom på nåder bo under förutsättning att du har ett knallrosa band på armen (som inte går att ta på och av, du måste således bära det på hela semestern), sätter upp en rosa lapp på tältet och skriver på ett kontrakt om att följa olika ordningsregler så som att inte festa och skräpa ner.

"För att vi hade så mycket problem med ungdomar tidigare år" sa personalen, "åldersdiskriminering" säger vi. För vad är det som säger att alla människor under 25 vill ägna sin semester åt att supa och slåss och därför måste hållas under extra bevakning i karantän markerat med rosa på campingkartan?


När vi (jag har sällskap av socialdemokraten Emeli Lanninge från Eskilstuna) sent på kvällen anlände till Kneippbyn var det exakt detta vi mötte. Vi skrev under kontraktet om att sköta oss, plockade på oss de rosa banden och åkte bort till det rosamarkerade området. Väl borta på platsen möttes vi av tre tält och spritflaskor på borden. Det var då vi insåg hur sjukt det hela var. Vi åkte således tillbaka till receptionen för att prata med personalen som givetvis hävdade att de inte hade något mandat att låta oss bo någon annanstans än just i det rosa området. Efter ytterligare diskussioner och en skvätt tårar kunde de gå med på att vi skulle få slå ner tältet på annat område, men det var först efter att vi gång på gång intygat om vilka laglydiga människor vi var som aldrig förde väsen och inte drack sprit.


När vi slutligen fått upp tältet och lagt oss för att sova kändes det hela så förnedrande. Här fick vi, fast egentligen inte, sova som på nåder. Tack, det var hemskt vänligt av personalen.


Lisa och Emeli


RSS 2.0