De vill ha jobb

Jag och en kompis är på Arbetsförmedlingen och pratar med femton arbetslösa ungdomar i åldern 18-25. Vi frågar om de vill ha ett jobb. Alla svarar att de självklart vill ha ett jobb. De vill ha jobb för att känna sig viktiga. De vill ha jobb för att få vettig sysselsättning. De vill ha jobb för att kunna få en ekonomi som tillåter dem att teckna ett eget mobilabonnemang och att låna pengar den dagen de skulle vilja. De vill ha jobb för att de vill skaffa nya vänner.

När dessa ungdomar ser oss i ögonen och säger att de vill ha ett jobb så tror jag på dem. De vill inte gå till Arbetsförmedlingen varje dag mellan kl. 9-15 och känna sig oviktiga.

En viktig utgångspunkt i en rättvis politik är att tro på människor. Jag får ofta för mig att högern misstror majoriteten av människorna. Jag kan inte undgå den kalla känslan av  misstro och egoism som jag ser i Reinfeldts ögon. Däremot försöker han linda in det på ett otäckt sätt. De som röstat på hans framtis politik kommer bli besvikna om de inte redan blivit det. Jag är så säker.

Att misstro människor som går på bidrag är farligt. I och med det säger jag inte att det inte finns människor som fuskar för det kommer det alltid att göra. Högern verkar dock tro att bidragsfuskarna är en majoritet av alla som behöver medan vi vet att det är en minioritet. Jag kan inte tro att någon frivilligt vill ställa sig utanför arbetsmarknaden och därmed ställa sig utanför chansen till ett socialt nätverk och kreditmöjligheter.  

Om vi satt i förarhytten....

Det är totalstopp i svensk ekonomi. Redan nu har det varslats nästan 15 000 personer om uppsägning i Sverige under november månad. Socialdemokraterna har lagt  flera lösningsförslag på hur vi vill investera oss ur denna lågkonjunktur. Besök gärna www.socialdemokraterna.se för att se tydlig information kring vad som nu händer på bland annat arbetsmarknaden och hur vi kan lösa situationen. Besök också moderaternas hemsida www.moderaterna.se och se att de inte skrivit något rörande den finansiella krisen på deras första sida. Jag är rädd för att alliansen inte inser allvaret i vad som håller på att hända. Det gör vi.

Om att vara synskadad....

Där satt de för att avnjuta förrätten. Sedan plockades ljusen bort från bordet och in kom varmrätten. Plötsligt släcktes all belysning i hela middagsrummet. Det blev kolsvart.
- Varsågoda att äta. Så här har vi synskadade det varje dag, hördes en röst....


Ja, det är precis som en porrfilm....

Vi satt ett gäng och diskuterade. Plötsligt gör en man en liknelsen av en händelse som skett:
- Ja, ni vet, det är precis som med en porrfilm..alla ser den men ingen pratar om den...

Liknelse fick övriga att le och förstå. Inte mig såklart. Jag blev bara förbannad. Alla ser inte på porrfilm för det finns människor som är smartare än så. 

Thomas Östros besök på Volvo och Arbetsförmedlingen

Volvoledningen är besviken på Arbetsförmedlingens insatser som endast riktar sig mot långtidsarbetslösa. Thomas Östros förstår volvoledningens uppgivenhet och önskar högt att hans parti fick sitta i förarhytten och bidra med handlingskraft.
-  Som det ser ut nu händer inget från regeringen, säger Östros.
  

Det är måndag den 17 november och socialdemokraternas ekonomiska talesperson, Thomas Östros, besöker Eskilstuna. Dagen börjar på Volvo Construction Equipment där verkställande direktör Jörgen Svenningsson och personaldirektör Birgitta Bohm håller en genomgång av hur företagets utveckling sett ut genom åren.
- Idag är både orderläget och produktionsläget en katastrof och om det fortsätter på den nuvarande nivån måste ytterligare åtgärder till, säger Birgitta Bohm.  

Volvoledningen är besviken på Arbetsförmedlingens insatser. Ledningen anser att det vore bättre om de som varslas får utbildning direkt, för att sedan stå rustade när konjunkturen vänder igen.  En tredjedel av personalen har redan varslats och än syns inga förbättringar till. Varje dag fattas beslut om vad Volvo kan vänta med att investera i och det leder till att företagets 200 underleverantörer får göra stora neddragningar.   Vi förflyttar oss för att träffa representanter från If Metall som informerar om den uppgivenhet som idag präglar de anställda. Varsel gör att arbetslusten sjunker. Lunchen och eftermiddagsfikat blir längre. Varje dag diskuteras numer frågor som om vem som står med på varsellistan och varför a-kassan bara är hälften av den tidigare inkomsten. På Volvos golv råder osämja, spekulationer och uppgivenhet.
- Vår största resurs är vår personals kompetens och det är den vi tvingar göra oss av med nu, förklarar en av representanterna.
 
Thomas Östros bemöter det med att vi idag har en regering som själva tycker att de lagt en bra budget. Regeringen måste tillföra pengar, resurser och handlingskraft och det gör de inte idag, säger han.
 
Lunchen åt vi på ABF tillsammans med representanter från flera fackförbund som samtidigt fick chans att ställa frågor till Östros.
 
Under eftermiddagen besökte vi Bodil M Ekström, chef på Arbetsförmedlningen i Eskilstuna, som informerade att de nästan tusen som redan varslat kommer från Volvo eller dess underleverantörer. Arbetssättet som Arbetsförmedlingen arbetar med är anpassat till en högkonjunktur och är därför inte tillräckligt i dagens läge.
- Det behövs resurser till utbildning och praktik för de som ställs utanför arbetsmarknaden då de annars snabbt tappar kompetens, säger Bodil M Ekström.
 
Thomas Östros tackas för besöket i Eskilstuna som avslutas med en intervju av Sveriges Television där han får svara på frågor om vad han tycker om finansminister Anders Borgs uttalande att skriva ner tillväxtprognoserna.  

Matlagningsbok för män

Hörde på radion att den första matlagningsboken för män har kommit. Är alla andra för kvinnor då eller?

Äntligen USA!

Det är av stor betydelse för världen att USA idag fått en president som svänger vänster och är färgad. Äntligen.

Regeringen, vad sägs om att tänka efter före?

När 1,2 miljoner människor redan står utanför a-kassan....

När arbetslösheten ökar markant i och med den finansiella krisen och alla varsel....

När det redan ser så illa ut....

Först då funderar regeringen på att sänka avgiften för att vara med i a-kassan....

Vad sägs om att tänka efter före?


Ingen kunde väl förutspå att den finansiella krisen skulle medföra totalstopp i svensk ekonomi. Ingen kunde väl förutspå att flera hundra nu varslas dagligen. Att ingenting går att förutspå och att jag aldrig vet om det är jag som drabbas imorgon är en av grunderna till varför jag är socialdemokrat. Det handlar om att tänka efter före och att aldrig någonsin ta något förgivet.

RSS 2.0