Biopremiär av Män som hatar kvinnor

Det blev inte riktigt som jag hade föreställt mig. Skådespelarna såg inte ut som de bilder som boken målat upp för mig men det går nog aldrig att komma ifrån så detta blev nog så bra som det kunde bli utifrån en alldeles fantastisk bok.

Då slutade kvällen med att vi tittade på biopremiären av Män som hatar kvinnor. För oss "vanliga" som inte tillhör Blondinbellas "kändis" kretsar så fick vi nämligen vänta med att se premiären tills idag den 27 februari.

Jag upplever ofta en liten besvikelse när jag ser filmer efter att jag läst böckerna, så även idag. Däremot tycker jag att producenterna och skådespelarna lyckats väldigt bra med att få i hop den detaljrika boken till två och en halv timmes film. Imorgon ska jag, med spänning, googla runt och läsa recensioner av de som sett filmen men inte läst böckerna.

I flertalet recensioner har jag läst att detta bara är en film för de som gillar att "segla" ifrån verkligheten. Det håller jag inte med om. Den kvinnosyn som speglas i filmerna är nog närmare verkligheten än fantasin. Tyvärr. 

Stieg Larssons budskap slår i alla fall igenom på samma genialiska sätt i både filmen som i boken.Fullsatt biosalong på Stieg Larssons premiär.

Jag vill ha ett rött Europa, därför ska jag rösta i EU-valet den sjunde juni


Det är inte längre acceptabelt att gå in i debatten hurvida vi ska vara med i EU eller inte. För vi är redan med i EU. Därför är det viktigt att gå och rösta söndagen den sjunde juni, förtidsröstningen börjar redan den tionde maj.

I debatten hörs ofta att EU bara bestämmer och lägger sig i saker som de inte har att göra med. Det är fel. Medlemsstaterna har tilldelat EU makt och så får de makt. Där sitter representanter utsedda av oss.

Det är inte längre bara Sveriges riksdag som stiftar lagar för det gör även EU. Inom EU stiftas lagar varje dag. Mellan 50 och 60 procent av alla lokala beslut fattas av EU. Därför borde fler vara angelägna om vilka som får sitta där och stifta lagar. Vill vi ha ett rött eller blått Europa, valet är inte svårare än så!

Sördermanlands socialdemokrater har valt att lyfta Göran Färm som sin första kandidat på listan till EU. Idag är han en av de fem socialdemokrater som sitter där. Igår var han på stadshuset i Eskilstuna och berättade en hel del om vad som händer ute i Europa och varför vi ska rösta på ett rött alternativ. Jag ska försöka att återge en del. 

Inför valet har socialdemokraterna tre mål:

1) att höja valdeltagandet. Vid förra valet röstade inte ens 40 procent av svenska befolkningen. Det är katastrof.

2) att fler socialdemokrater kommer in i EU. Idag är vi bara fem socialdemokrater av 19 platser. Vi fick alltså knappt 25 procent av rösterna vid föregående val och det är det sämsta allmänna val som socialdemokraterna gjort sedan demokratins genombrott.

3) att sverigedemokraterna hålls utanför EU. Sverigedemokraterna är det parti som ökat varje val. 2006 tog de sig in i nästan hälften av Sveriges fullmäktige lokaler. Deras mål är att komma in i Riksdagen och därmed få en avgörande ställning, bli vågen där.

I valprogrammet finns det många punkter som skiljer höger och vänster sidan i EU. Jag förklarar några:

1) Hur hanterar vi den ekonomiska kris som vi nu står mitt i?

Socialdemokraterna vill driva en aktiv politik. Utöver den vanliga satsningen satsar EU 1,2 procent av BNP, internationella valuta formen satsar 2 procent av BNP, USA 5 procent av BNP och Sveriges Reinfeldtsregering satsar 0,4 procent av BNP. 0,4 procent av BNP. Det är den mest passiva satsningen som görs. Samtidigt pratar Reinfeldtregeringen om hur viktigt det är att förvalta skattepengarna på ett så bra sätt som möjligt.

I den passiva satsningen görs även orättvisa skattesänkningar som självklart gynnar de som har det bäst ställt i samhället. 80 miljarder i minskade skatteintäkter är vad de redan bidragit med. Det betyder att det finns mindre pengar till bland annat utbildningsinsatser och arbetsmarknadsåtgärder och det är precis det vi behöver satsa på som mest i tider som dessa. Sveriges regering gör minst i Europa för att minska den ekonomiska krisen. Och regeringen pratar om att vara rädda om skattebetalarnas pengar…..  

2) Löntagarnas rättigheter,

Som bekant står vi för lika lön för lika arbete och det är en viktig fråga för socialdemokratarna även ute i Europa. Vi måste ta strid för kollektivavtal, arbetarnas rättigheter och den svenska modellen. Ett krav som partiet har är att ändra i lagstiftningen så att vi ska kunna ta strid för detta även för de utländska företagen och arbetarna som kommer till Sverige och arbetar. Detta röstar flera av de borgerliga representanterna emot.

3) Klimatet,

Vad det gäller klimatet så måste en gemensam politik skapas och en global uppgörelse måste tas fram. Miljöpolitiken måste vara offensiv, inte bara av miljöskäl utan också för att skapa jobb och arbetskraft i framtiden. En offensiv miljöpolitik skulle få oss att ta täten och vinna på lång sikt.

4) Sveriedemokreterna,

Vi måste vara tydliga med att visa att de som väljer att lägga sina röster på sveriedemokraterna väljer ett högeralternativ och ingenting annat.

Kom nu ihåg att rösta den sjunde juni i år eller börja redan under förtidsröstningen den 15 maj. Vill du ha ett rött eller blått Europa? För att rösta behöver du inte vara mer insatt än så.

Jag och Göran Färm, Eu-valet är inte svårare än; Rött eller blått Europa?


Få men tappra

25 februari kl. 18:40 Nyfors KK vs Socialdemokraterna 5-3


Bara några minuter efter att domaren blåst igång matchen dunkar vår grymme Viktor Nilsson in 1-0 målet. Det tar inte lång tid innan Kent Sedin slår en perfekt passning till Lisa Friberg som lyckas finta målvakten och dessutom träffa målet och göra 2-0. Efter ytterligare ett par minuter slår Magnus Nyman sig fri på vänsterkanten och spelar bort sista backen genom att lägga passning till Mikael Andersson som fick till ett mål även denna match, 3-0. Motståndarna, som även var serieledare denna match, såg ut att vara lika chockade som vi.


Våra utvisningsminuter minskar för varje match. Vi har börjat lära oss hur domarna fungerar och även vilka regler vi ska följa. Trots det så får vi några utvisningar idag, men det fick även det andra laget. Däremot ska vi försöka att bli bättre på denna punkt för det skulle ju kunna innebära att vi får spela med fler spelare än motståndarlaget, om de blir utvisade, och då kanske vi skulle orka ännu mer.


Filippa Ericsson fick en armbåge i huvudet så yrslet gjorde att hon inte kunde gå själv. Vi hörde pressade motståndare i underläge som skrek att hon filma. Det fanns bara två som filmade i Vilstahallen under vår match och det var Benny Karlsson och Bosse Nellhag. Inom kort kommer filmsnuttar att läggas ut. Filmen kommer vi även att ha med på vår nästa konditionsträning i Vilstabacken så vi alla minns vad vi behöver bli bättre på. Viktor Nilsson hade sagt till sin mamma Sarita Hotti att vårt lag i alla fall är det mest dokumenterade laget och det är vi stolta över!


I vårt mål ägde Nicklas Älgekrans och räddade många bollar som hjälpte oss att hålla 3-0 resultatet en bra bit in i matchen. Sedan hände något. Vår kondition räckte inte till och vi hade inte så många att byta med idag så efter den härliga ledande känslan ramlade deras, faktiskt, välförtjänta mål in och när domaren blåste slutsignalen stod det 3-5 på måltavlan. Grattis säger vi till Nyfors KK, men vi tror att vi gav er en match i alla fall:)

Nära skjuter ingen varan

18 februari kl. 20:20 Socialdemokreterna vs Varanerna 3-4


Johan Nilsson gjorde comeback i målet efter att hans köttsår på knäna hade läkt från första matchen. Det var en tuff match där alla kämpade så mycket de orkade. Dagens målgörare var Mikael Andersson, Nicklas Älgekrans och Viktor Nilsson. 


Våra motståndare var duktiga men det märks att vi blir bättre och bättre för varje match. Vi börjar hitta varandra nu och få upp spelet. Emeli Lanninge fick till ett bra friläge men lyckades tyvärr skjuta över. Hon var inte den enda som missade bra frilägen men vi jobbar på det. 


Några utvisningar drog vi på oss även denna match, men det är sådant som händer. Mikael Edlund gjorde ett försök till höfttackling men missade spelaren och åkte ut på grund av höfttacklingsförsöket. Han tog åt sig av kritiken och kom på att det faktiskt är innebandy han spelar nu och inte hockey.


Efter en hård och jämn match blev slutresultatet 3-4 och det grämde oss alla, men nära skjuter ingen varan som det brukar sägas.


Viktor Nilsson gör målMicke Andersson gör sitt första mål!
Vi förlorade men känner oss som vinnare:)


Prins Daniel hertig av Västergötland und so weiter....

"Nyheten" som alla talar om och som rullat på teve sedan klockan 13:53 idag. "Nyheten" som helt plötsligt blir viktigare än den djupa ekonomiska kris Sverige och världen just befinner sig i. Victoria och Daniel har förlovat sig och kungen har godkänt att de ingår äktenskap till sommaren 2010. Jag gratulerar gärna Victoria och Daniel, men däremot så får detta mig genast att tänka på monarkins vara eller icke vara.

 

Monarkin passar inte i en demokrati. I en demokrati borde inga offentliga uppdrag kunna gå i arv och därför är monarkin omodern och odemokratisk. Det är inte rimligt att någon ska kunna födas till en maktställning i samhället.  

 


Äntligen är det hjälm som gäller i backen

Helgens övriga skiddagar i Sälen gick bättre. Jag blev kompis med mina pjäxor efter att ha spänt upp dem lite. När jag var påväg upp till fjällen sa pappa att jag skulle hyra en hjälm men då svarade jag snabbt ,utan att tänka efter, att nej det skulle jag inte göra för det visste jag att det var få som hade i skidbacken. Som att det skulle vara ett bra argument. Då svarade min kloka pappa att; nej förut hade folk inte hjälm när det åkte motorcykel heller...

Lisa fick en tankeställare och stannade till i ett outlettält och köpte värsta grymma hjälmen för halva priset. Det var en billig livförsäkring. Till min stora förvåning märkte jag dessutom en kraftig förändring i backarna och det var att nästan alla hade hjälmar. Coolt! Det är hjälm som är inne i skidbackarna nu och inte långa färgglada mössor längre. Äntligen!

När vi snackar hjälm i fjällen så spelar det egentligen inte så stor roll hur den ser ut utan att den fyller sin funktion men för den som inte vill ha en stor rund potta på huvudet så finns det faktiskt riktigt schyssta hjälmar numer. Och varma.

Här är stugan som min bror hade fått låna av Ola Skinnarmo och jag var glad att jag fick sova några nätter där. Vilket lyx det var att få basta varje kväll, bubbla och sitta framför brasan. Det är nog ändå tur att det inte tillhör vardagen för då undrar jag om jag skulle uppskatta det lika mycket som jag gjorde dessa dagar....?!


Renvägen 8, Sälen


Vadfettet fettar sig i klämvecket på pjäxan

Tog några lediga dagar för lite att unna mig lite avkoppling. Passade på att snylta in mig hos min bror och mina brorsbarn som har sportlovsvecka och tillbringar den i Sälen i den vackraste stuga jag någonsin sätt. Jag kom upp under eftermiddagen och vad passade då bättre än att mjukstarta med kvällsåkning tänkte jag. Det är ju helt otroligt hur oskönt det är med pjäxor och hur jobbigt det är att åka utför. Minns en gång när jag var mindre och sa till mamma att jag inte kunde åka för att vadfettet fettade sig i klämvecket på pjäxan. Och det är precis det som händer och lite till. Efter två åk gav jag upp och åkte tillbaka till stugan för att basta. Det är lite mer min grejJ Vet inte riktigt vad jag ville säga med dagens inlägg mer än att skicka en fjällenhälsning.


Jag hann inte md afterski utan blev tillräckligt slut av skidåkningen....


Maud, vilka kostnader kommer sen?

Hur mycket kommer det inte att kosta för skattebetalarna när de 140 000 personer, som svensk fordonsindustri sysselsätter, kommer att förlora sina arbeten? Det är en viktig fråga att ta hänsyn till för hela samhällsekonomin innan beslut fattas kring hur Sveriges fordonsindustri kan lösas. Det verkar inte Maud Olofsson ta hänsyn till.

Igår berättade Maud Olofsson om sitt ärofyllda uppdrag att få förvalta skattebetalarnas pengar och menade att skattebetalarna inte vill finansiera svensk fordonsindustri. Som förtroendevald för ett sådant fint uppdrag är det också av stor vikt att tänka ett steg längre. Vilka kostnader kommer att komma när 140 000 personer inom fordonsindustrin kommer förlora sina arbeten?

Lövsta isoleringshem

Det finns flera isoleringsrum på Lövsta. Rummen kallas även avskiljningsrum. För er som inte vet så är Lövsta ett ungdomshem i närheten av Nyköping. Där kan alltså barn, som är mellan 12 och 16 år, vara inlåsta i mer än 24 timmar i de så kallade avskiljningsrummen. Efter det kan nya beslut fattas så barnen tvingas vara isolerade ytterligare 24 timmar. Det var vad den anställde berättade i ett reportage på Ekot igår. Efter det kommenterade barnombudsmannen Fredrik Malmberg händelsen och uppgav att han är starkt kritisk mot att barn isoleras i låsta rum. Det var ju bra i alla fall. Med en gnutta förstånd och kunskap måste det finnas andra sätt att lära barn vad som är rätt och fel än bestraffning i form av isolering. Bestraffningsmetoder har jag alltid varit emot. Vare sig det är på fotbollsplanen, i hemmet eller på vårdhem. Jag tror inte på det.  

Älgfighten blev seger

Med älgar på motståndarplan och en älg i vårt mål var det inte konstigt att det blev många vinnarhorn som krigade om en vinst. Och vi tog den.


Onsdagen den 11 februari var det dags för vår andra innebandymatch i Vilstahallen. Den spelades mot Hikinen Hirvi som betyder just svettiga älgarna. Förra matchen fick Johan Nilsson köttsår på knäna och efter tre veckors vila så var såren inte läkta. Vi ställde därför Nicklas Älgekrans i målet.

 

Det tog inte lång tid innan vi lyckades få in första målet. Motståndarna blev nog lika chockade som vi. Efter det ramlade målen in och matchen slutade 5-2 till oss.

 

Räddningsmässigt skötte sig ”Älgen” exemplariskt i målet men hans mun ska vi tejpa igen till nästa match för att minimera våra utvisningsminuter.

 

– Utvisningsligan vill vi ju inte vinna, sa Fredrik Pettersson som också gjorde sin premiär i dagens match. Han lyckades nog spela sammanlagt sju minuter innan han skadade foten. För att inte heller ta hem skadeligan så funderar vi också på om de som inte tränar så ofta kanske ska börja träna oftare för att klara av de hårda matchminuterna som det blir. Den som vill får ta åt sig av den pikenJ

 

Vattenflaskorna tömdes snabbt och på avbytarbänken chippade de flesta efter luft. Det fanns också ett nyförvärv på planen, Markku Repo, som såg oberörd ut trots sina fina snabba genomlöpningar, rundningar och snygga skott.

 

På läktaren fanns många hejare som bland andra Fredrik Svensson som var utsedd till förste fotograf, Ann-Sofie Wågström, Sarita Hotti, Therese Huru, Magnus Nyman och John Eklöf. 

 

På onsdag den 18 februari kl. 20:20 är det dags för nästa match i Vilstahallen. Tuffa på planen och kompisar efteråt.  Vi ses!

 

Markku Repo och Filippa Eriksson

Inga höga klubbor utan bara knähöjd exakt:)

Emeli Lanninge

Efter matchen är vi kompisar igen:)

 


Helg surr......

Igår var Emma på besök hemifrån. Vi hade en så trevlig kväll som bara vi kan ha. I Harrys schlagerbar tog ett par sväng om med moderaternas politiska sekreterare Nils Brown och folkpartiets Niklas Frykman. Det var ju roligt att de i allafall delade våra intressen på dansgolvet :) Efter det var det heta diskussioner på Kebaben där vi funderade på det här med "one night stands". Hur gör egentligen de som är intresserade av sådana relationer, eller relationer men ja ni förstår vad jag menar?! Kommer bara en fråga och sedan går vederbörande till ett lämpligt ställe för att utföra handlingen och sedan somnar de för att sedan knata hem till sitt på morgonen eller...? Vad händer nästa gång det är dags att råka träffa på varandra? Ja djupa "relationsfrågor" som ni märker.....:)

Solen bländade Emma och mig i morse vilket fick oss att vakna skapligt och ta oss ut i kylan för att slippa dåligt samvete. Emma tittade sig omkring flera gånger och sa att det är så fint här i Eskilstuna. Och jag är beredd att hålla med henne fullt ut. Den bild vi båda hade med oss om Eskilstuna var inte direkt det skulle vara vackert och bra här. Mina nya erfarenheter av staden har däremot bara varit positiva. Jag trivs så bra här och det är verkligen vackert på många ställen. Eskilstuna är en bra stad.   Det var fantastiskt väder i dag med några minusgrader och strålande sol.Fredagkväll igen:)


Rättigheterna till bilden äger etuna.se

Svenska a-kassan sämst i Norden

Regeringen Blå börjar tyvärr lyckas med sina avsikter. Läste just att den svenska a-kassan är sämst i Norden. Den ger en lägre ersättning för medelinkomsttagare än a-kassorna i många andra eu-länder. Det är TCO som har gjort en jämförelse av medelinkomsttagare inom industrin. Vad det gäller inkomsttak är Sverige och Danmark sämst. År 2006 var nettoersättningen 61 procent av lönen för en medelinkomsttagare inom industrin. Under 2009 beräknas nettoersättningsnivån falla till 51 procent......

Omänskliga domare

Hans son får epilepsianfall så han hoppar över sargen och springer fram till honom på läktaren samtidigt som domaren blåser och pekar mot honom. Felaktigt byte. I domarens första reaktion kan jag köpa hans utvisning men efter att domaren fått den allvarliga situationen förklarad för sig kan jag inte med all förståelse jag har få klart för mig hur domaren bara kan fortsätta matchen utan att först kontrollera situationen på läktarn samt stå fast vid sitt beslut om att utvisa. Omänskligt magstark. Det finns tyvärr allt för många människor som totalt saknar fingertoppskänsla och medmänskligt jävla vett.

Det kom ett tänkvärt mail till mig.....

 "I rådande ekonomiska Downturn syns tyvärr ingen annan utväg  än att varsla André..." stod det...


Skönhetsoperationer ökar i takt med hetsen av att se ung ut

Hörde att intresset av skönhetsoperationer ökar bland kvinnor i medelåldern. Jag är inte förvånad. Människor vill se yngre ut. Metoden har blivit enklare och billigare vilket gör att antalet patienter ökar. På fem år har antalet skönhetsoperationer ökat med 800 procent.

 

Vi lever nog i den mest skönhetsterroriserade perioden av livet som någonsin funnits. Hetsen blir bara värre och värre. Det är inget plastikkirurgin skapat ensamma utan medier har den stora bakomliggande skulden.

 

När ska allt bakom det enkla yttre få vara det som får utgöra en människa? När ska våra barn, ungdomar, medelåldriga och gamla människor få duga som de är?  När ska medierna domineras av ”normala” modeller istället för ”onormala”? När ska rynkor få vara vackert? 


Naken polisposering med tjänstevapen

Poliserna firade tydligen att de klarat av den krävande piketpolisutbildningen genom att posera nakna med tjänstervapen.  Enligt medier har de även hyrt in en strippa och kört sexskämt och sexanspelningar. Om utredning kommer att visa att detta är sant pratar vi olämplighet i högsta grad. Nej men grattis till pikettiteln poliser och hoppas att ni snarast får en kompletterande utbildning i jämställdhet och allmänt vett.

http://nyhetskanalen.se/1.843728/2009/02/08/poliser_poserade_nakna_med_vapen
 

Små fega poliser

Det finns en äcklig smygrasism som tyvärr döljer sig över stora delar av samhället.  Den kan inte gömmas och den kan inte täckas över för i pressade situationer kommer den fram om den väl finns där. Det visar de filmer som media släppt rörande polisernas rasistiska uttalanden i filmerna från Rosengård.

Människor som inte förespråkar allas lika värde från hjärtat har ingenting i polisyrket att göra. Situationen kan säkert förklaras men absolut inte accepteras. Det som också skrämmer mig är att jag ofta möter liknande uttalanden på tåget, på torget eller i matkön. Det väcker starka känslor och är ett bevis på att alla måste jobba med sina fördomar och bemöta dem med kunskap. Det finns inget fegare än att gå på en människas yttre efter att en människa handlat på ett visst sätt eller inte. Det är enkelt, det är okunskap och det är riktigt riktigt fegt.  

Kontroversiellt dun säljs i Sörmland

Med handen på hjärtat så har jag aldrig ens tänkt tanken att dunet i våra jackor, kuddar och täcken plockats från levande gäss. Djurplågeri i högsta grad.

http://www.sr.se/cgi-bin/sormland/nyheter/artikel.asp?Artikel=2607117

Sälj inte Apoteken

Inom kort lägger regeringen Reinfeldt ett förslag om att avreglera apoteksmarknaden. Jag vill ha säkra och kostnadseffektiva Apotek i Sverige. Vinstintresse är ingen bra drivkraft för en säker läkemedelshantering. Det vore katastrof att förstöra en idag väl fungerande apoteksmarknad som har en effektiv och säker hantering av läkemedel. Dessutom har vi en apoteksmarknad som har bland Europas lägsta priser. Det hugger alltid till kallt i min ryggrad när det handlar om att tjäna pengar på människor som är sjuka. Det har jag aldrig litat på.... 
 


EU=Män

Tänk att det bara är en tredjedel av Eu-parlamentarikerna som är kvinnor....

RSS 2.0