Självkänsla och självförtroende

- Har du bra självförtroende? frågade hon och jag svarade.
- Har du bra självkänsla, frågade hon sedan och jag började fundera på vad som egentligen är skillnaden.

Vad jag förstår så finns det många psykologiska analyser av skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Hur som helst så kommer jag fram till att det är viktigt att skilja på orden samtidigt som jag tycker att de går i varandra. Utan en god självkänsla tror jag att det är svårt att ha ett bra självförtroende.

.

Barn och media

Igår visade tv4 ett treårigt barn som för några dagar sedan hade ramlat ner från ett räcke och slagit huvudet i en sten. Om jag förstod inslaget rätt så hade pojken fått mycket svåra skallskador och vårdades intensivt på Astrid Lindgrens barnsjukhus. I inslaget hörde jag hur pojken grät och grät. Det ilade i hela min kropp. Strax efter det så filmas pojken och han ligger i sjukhussängen med knappt öppna ögon, blå i ansiktet och med stödkrage på. Han gråter fortfarande. Efter det sträcker reportern fram mikrofonen och börjar intervjua den gråtande pojken. Reportern frågar vad som hänt honom och varför han ligger på sjukhuset. Pojken berättar skakande och gråtande hur han ramlade ner från räcket och slog huvudet i en sten.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen, när det gäller barn och media handlar det om att iaktta enorm försiktighet. Där klev tv4 absolut över gränsen. 

Hur länge ska Barbie få symbolisera kvinnan?

Barbie, Ken och en Barbiebäbis är medias bild av hur en familj ser ut eller ska se ut. Det är 2009 och fortfarande är det bilden många tidningar klipper in för att de tycker att de passar i texter om familjen. Den perfekta familjen som alla strävar efter men som egentligen para är ett plastkoncept.

När tidningsredaktionerna ska skriva en artikel om föräldrarförsäkring eller som Eskilstuna-Kuriren idag där de skrev om hushållsekonomi så klipper redaktionen allt för ofta in en bild på Barbie, Ken och en liten Barbiebäbis för att symbolisera en familj.  Det för den heteronorma bilden av hur en familj "ska" se ut vidare. Dessutom tycker jag inte att en toksmal, blond, brunbränd och spacklad tjej i tighta kläder ska vara bilden för hur en tjej ska se ut. Självfallet anser jag inte heller att en solbränd och tokvältränad Ken ska vara vår bild av hur en man "ska" se ut.

Barbie och Ken får inte vara bilden för hur en svensk familj "ska" se ut. De får inte utgöra det "normala" för de är "onormala". De är dockor. Våra barn och ungdomar får en bild av att det "onormala" är det som är "normalt". Beskuren plast liksom. Vem kan se ut så?

Bättre vore om vi kunde skapa en verklighetsanpassad bild av hur en familj i Sverige ser ut så att alla slapp sträva efter ett påhittat plastideal. Det blir dessutom så jobbigt för alla som väljer att de inte vill vara ett plastideal utan sig själva. Alla vet hur tufft och hårt det är att gå utanför det som anses vara det "normala".

Media måste bli bättre på att inte föra gamla normer och värderingar vidare genom dumma bilder som de förmodligen googlar fram för att de inte har tid att gå utanför dörren och knacka på en familj och fota. Skärpning! 

Sossarna rockade svett på bandyplan

Nu möts Socialdemokraterna även utanför möteslokalerna. I dag hade vi seriepremiär i Korpens innebandyserie mot Team Korpen i Vilstahallen. Resultatet blev 2-8 men vi var nöjda ändå. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Nilsson stod i mål, stadsbyggnadsnämndens blivande ordförande Mikael Edlund fanns på plan tillsammans med ssuare, fackliga företrädare och övriga partisympatisörer.

Efter första perioden var resultatet 1-6 men det tyngde inte våra huvuden utan vi blev bättre allt efter att tiden gick så slutresultatet blev 2-8.

I publiken fanns till exempel ordförande från Energi och miljö Ann-Sofie Wågström och Arbetsmarknad- och familjenämndens ordförande Sarita Hotti så över läktaren hördes politik surr värvat med hejarramsor.

Inför nästa match ska Johan Nilsson införskaffa knäskydd för han fick köttsår på båda knäna. Vi ska dessutom försöka att hinna spela en träningsmatch för att spela ihop oss lite.

En av tankarna med att ha ett lag i serien är att ingenting kan ersätta värdet av att finnas i våra medmänniskors vardag. Alla som vill titta på oss eller ställa politiska frågor till våra förtroendevalda kan räkna med att det alltid kommer att finnas några på plats under våra matcher framöver. Välkomna.

Nästa match: 15 februari kl. 18:50. Spelschema finns även på www.socialdemokraterna.se/eskilstuna

 

Jag bröt mot demokratin och utsedde mig själv till Lagkapten.

Johan Nilsson gjorde en bra insats i målet. Det hade kunnat blivit betydligt fler mål utan honom.

Mikael Edlund in action.

Självklart är vi både tjejer och killar i blandade åldrar i laget.


Kassör och kassörska


På lunchen satt jag och diskuterade lite med kommunsekreteraren. Jag pratade om en kassör i kassan på Ica men han var inte riktigt överens med mig om att ett kassabiträde kunde kallas kassör. Efter att själv ha blivit fundersam på hurvida det egentligen var grammatiskt korrekt eller inte så var jag tvungen att kolla i Nationalencyklopedin som i alla fall visade att jag inte helt var ute och cyklade. Kommunsekreteraren hade dock invändningar mot ordboksdefinitionen och tyckte inte att Nationalencyklopedin var en pålitlig källa:) Nej men om ni hamnar i samma diskussion så är detta på gränsen till viktigt vetande:

Kassör

kassö´r subst. ~en äv. ~n, ~er
ORDLED: kass-ör-er

· person som har hand om kassan i företag, förening e.d. vanl. förtroendevald: klubbens ~ hade spelat bort hela kassan
BET.NYANS: som yrkesbeteckning, bl.a. i bankvärlden
HIST.: sedan 1656; franskinspirerad bildn. till kassa


Kassörska

kassörska [-ö´r- el. -ö`r-] subst. ~n kassörskor
ORDLED: kass-ör-skan

· kvinna som sköter kassa i butik, på bank etc.: snabbköpskassörska

BET.NYANS: kvinlig kassör [mindre brukl.]
HIST.: sedan 1889 
 

Sedan kan man ju i och för sig fundera på hurvida det egentligen är lämpligt att ha böjningar på "samma" ord för att det ska visa vilket kön det syftar på. ..Det får bli nästa diskussion...

Var skulle du sätta dig och bajsa om inte du hade en toalett?

Många av oss har inte upplevt ett liv utan toalett då den första spolningsbara kom år 1905. Ändå är ett liv utan toalett vardag för 2,6 miljarder människor vilket motsvarar 40 procent av jordens befolkning.

 

Medan vi spolar ner kisset o bajset med rent dricksvatten törstar våra medmänniskor ihjäl för att de saknar friskt dricksvatten.

 

Det finns en engångstoalettpåse som renar och befriar bajs och kiss från virus och maskar. Den renar sig själv och löser smittorisken. Påsen är nedbrytningsbar och ger dessutom näring till jordbruket. Tänk om alla 2,6 miljarder människor i alla fall kunde få ha sådana till en början.

 

Jag hörde ett reportage på teve som visade hur kvinnor inte vill gå ut när det är ljust för att de skäms över att sätta sig på gatan och bajsa. Kvinnorna kan inte heller gå ut när mörkret kommer eftersom de då kommer att bli våldtagna så fort de drar ner byxorna. Istället äter de så sent på kvällen som möjligt för att inte behöva uträtta sina behov förrän tidigast klockan fem på morgonen. Vid fem på morgonen löper det nämligen mindre risk att bli våldtagen.

 

Tänk att få planera hela sin dag efter att inte våga bajsa och kissa för att det inte finns någonstans att göra det i fred och i trygghet. Tänk hur ont i magen de som inte kan gå på toa när de behöver måste ha. Vilket ofritt liv. Att kissa och bajsa är mer än en mänsklig rättighet, det är ett mänskligt behov.


Golf och ridning bör vara friskvård, om det nu inte är det...?

Diskuterade med en vän hurvida bland annat golf och ridning inte är okej att dra av för företagen i och med att de ger sina anställda friskvårdstillägg. Jag måste forska lite mer kring vad skatteverket säger för jag är inte säker. Jag tror att det har att göra med att inga såkallade medlemsavgifter är avdragsgiltiga men jag återkommer på den punkten. Förr ansåg skatteverket i alla fall att den som skulle spela golf eller rida hade råd med att betala allt vad det kostar. Om det tankesättet lever kvar så tycker jag att det är tragiskt. För det som har råd spelar inte en tusenlapp (eller vad det kan vara) så stor roll, men det gör den för den som inte har råd. Det skulle öka allas chanser att också kunna få börja med en idrott som de kanske annars inte ha råd med.......

Seriepremiär på söndag

Nu på söndag den 25 januari är det seriepremiär för korplaget i innebandy kl. 17:10 i Vilstahallen.


Jag passade på att informera lokaltidningen Folket att om de har nyhetstorka på söndag så kommer det kunna hända mycket i Vilstahallen där bland annat ett av våra kommunalråd kommer att stå i mål medan resten kommer göra mål:)

Jag vill även passa på att tacka Elias för de schyssta trycken som han både gjort och tryckt.

De glada sossarna i fredagskväll:)


Hittade en bild på De glada sossarna (som underrubriken var) på www.eskilstuna.just.nu 
som självklart äger rättigheterna till bilden.

Alla måste hjälpa till att sortera sina sopor

 Vi fick nyligen hem ett brev från bostadsrättsföreningen där de uppmanade oss alla att sortera soporna bättre samt att det självklart är förbjudet att slänga grovsopor i soprummen eller övriga gemensamma utrymmen. På min gård har vi två gemensamma sopstationer och för att de ska fungera måste alla hjälpas åt att sortera sina sopor. Svårare än så är det inte.

Idag när jag skulle slänga några metallförpackningar så kunde jag inte öppna locket till den soptunnan för att någon har lagt världens största och tyngsta matta ovanpå. Vem ska ta bort den?


När jag sedan vände mig om så hade någon ställt en tvättkorg som var fylld med bland annat ett tangentbord. Bredvid den stod en ställning som katterna ska riva sina kor på och en micro. Allvarligt?När jag blev irriterad på hur det såg ut gick jag upp mot min lägenhet. I trappen möter jag två killar som bär en stor gammal teve och de frågar mig om det är okej att ställa den i soprummet. Irriterad som jag redan var sa jag såklart att det absolut inte var okej att ställa en teve där.
- Ne he då ställer vi den i källaren, svarade killarna.
- Det gör ni inte för vi har vindsförråd där ni kan ställa den, sa jag.
Sedan öppnade de källardörren och dumpade teven där.

Det som skrämmer mig är att jag tror att soprummet på min gård bara är ett i mängden. Vad är det som är så svårt med att ta ansvar? I detta fall är det dessutom så enkelt.

Badminton och innebandy är politik

Ingenting kan ersätta värdet av att finnas i våra medmänniskors vardag. Det är där vi måste vara och inte endast i tidningar, på tv och i datorn. Nu kommer vi att mötas även utanför möteslokalerna.

 

Politiken ska spegla människan och därför ska de förtroendevalda vara bra spegelbilder. Ett steg i rätt riktning är att vi har börjat spela badminton och innebandy tillsammans. Det är i vardagen vi måste finnas för där finns människorna.

 

Emeli Lanninge tog initiativet och bokade upp ett gäng badmintonbanor under årets onsdagskvällar. Vi har varit mellan fyra och tolv varje gång. Alla partimedlemmar som vill får vara med och spela. Välkomna!

 

I januari 2009 kommer vi också att ha ett innebandylag i korpenserien. Röda matchställ ligger nu och väntar på att serien ska dra igång. Laget är redan fullt men reserver behövs alltid så hör av dig till mig om du är intresserad. Matchtiderna kommer att skickas ut till alla medlemmar så att de som inte spelar representerar oss runt planen och i hejarklacken. I pauser ger detta oss chans att prata med människor i publiken, i motståndarlaget och på planen bredvid. 

 

I samhället och i vår rörelse måste vi bevara och utveckla den svenska folkrörelsetraditionen. Vardag är politik.

 

 

Fv. Erik Unnerdal, Jimmy Jansson, Emeli Lanninge och Linda Johansson

 


How to get a man to wash his hands

Avesta kommun marknadsför sitt Stadshotell Stripåsen med tre halvnakna kvinnoben. Ska det locka gäster eller vad är det frågan om? Och vad kommer nemnet Stripåsen i från?

I fredags satt Sarita på jobbet och skulle boka ett boende i Avesta. Hon valde att gå via Avesta kommuns hemsida och får upp kommunens stadshotell som heter Stripåsen. Den första bild hon får se är:


Osmakligt tycker vi men det sjuka är att vissa i vår närhet kontrar med att vi har dålig humor. Det finns ingen humor i denna bild. Tvärtom.

Namnet på bilden dök upp när jag valde att spara den; How to get a man to wash his hands

Kriget i Gaza måste få ett slut

Det krävs en omedelbar permanent vapenvila övervakad av FN och ett eldupphöravtal måste bli verklighet. Det vet vi alla, och det vill vi alla.  Det israeliska våldet strider mot folkrätten.


Årets nyord 2008 från Språkrådet

ADV enkelt råd vid diffusa sjukdomssymptom [bildat till Alvedon, dricka, vila]


ansiktsspårning
teknik hos webbkamera som gör att den filmades ansiktet alltid är i fokus


bekymringssamtal
ökad anv.: samtal som polisen har med föräldrar vars barn verkar vara på väg in i småkriminalitet [efter no. bekymringssamtale]


bilmålvakt
medellös person som står som ägare till en bil som han inte kan betala skatt för eller de parkeringsböter som den egentliga användaren orsakar


bloggbävning
det att väldigt många bloggsidor samtidigt behandlar ett visst ämne [till blogg och jordbävning]


blåstråle
en teknik för digital lagring, vanligt nu som alternativ till dvd [av eng. Blu-ray, eg. varumärke]


bullerbysyndromet
vurm i Tyskland för svenska idylliska miljöer [till Bullerbyn, namnet på en by i Astrid Lindgrens barnböcker]


burkini
baddräkt med långa ärmar och ben [bildat till burka och bikini]


celebritariat
grupp av B-kändisar [efter motsvarande ord på eng. myntat av journalisten Toby Young till celebrity 'celebritet' och proletariat]


finanssmälta
totalt sammanbrott av ekonomin [bygger på härdsmälta i överförd användning]


förväntningssamhälle
samhälle där förväntan om kommande saker är viktigare än att njuta av det man har nu [ordet lanserat av professor Micael Dahlén]


gatustickning
utsmyckning i form av en stickning runt en lyktstolpe e.d., som stickats fast direkt på plats, äv. stickgraffiti [efter eng. streetknitting]


geotaggning det att bilder förses med uppgifter om exakt position [efter eng. geotagging av geo- och tag 'märka']


kalsongbadare
pojke som badar med sina märkeskalsongar under badbyxorna och ser till att märket syns


klimatism
nedsättande: rädslan för en klimatförändring sedd som en fanatisk trosriktning


kosläpp
det att släppa ut korna på bete


kringmyndighet
myndighet som på något sätt hör ihop med någon verksamhet


kroppsskanning
metod att med en speciell apparat lysa igenom en kropp som ett led i säkerhetskontrollen på en flygplats [efter eng. body scanning]


kuddbok
bok i en litterär genre där författaren spontant skriver ner berättelser, tankar och iakttagelser m.m. utan någon speciell disposition [via eng. pillow book efter motsvarande ord i japanskan; omkring år 1000 utkom en bok med den titeln av en japansk kvinnlig författare]


laddhhybrid
bil med uppladdningsbart batteri


ljudaffisch
reklamaffisch försedd med ljud


mikroblogg
blogg för korta inlägg


minidator
ny anv.: mycket liten bärbar dator; även mini-pc, pyttedator


mobillångfilm
långfilm inspelad med kameramobil


plastis
syntetiskt framställd is för skridskosport; även syntetis


plutoid
benämning på ny typ av dvärgplanet [efter Pluto, som förlorade sin status som planet 2006]


skynka
visa att man är för eller emot exempelvis ett bygge genom att hänga ut ett skynke i viss färg utanför sitt fönster


svenskad
om hemmagjord version av filmklassiker (som sedan läggs ut på nätet) [efter eng. sweded, lanserat i filmen "Be kind rewind"]


säg
ökad anv.: uttalande, formulering [äldre som journalistjargong]


ödleplåster
plåster som efterhärmar de sugkoppar som finns på en geckoödlas fötter; även geckoplåster


SSU(rr)

Jag hörde på Ekot idag att SSU bara har 2000 medlemmar. Det är inte sant. Vi är strax över 5600 medlammar. Ekots siffror räknar bara medlemmar som är under 26 år och enligt våra stadgar kan den som vill vara medlem i SSU till 33 års ålder. Det innebär att våra medlemmar mellan 26-33 år har försvunnit i Ungdomsstyrelsens statistik. Vad jag har förstått så är dessutom inte jämförelsen med andra ungdomsförbunds medlemsantal rättvis med tanke på att de inte rensat ut i registren som vi gjort.

Hur som helst så behövs alltid fler medlemmar så om du också är trött på regeringens orättvisor eller kanske orättvisor i allmänhet så tycker jag att du ska gå med. Hur engagerad du vill vara väljer du själv. När du går med i SSU får du möjlighet att lära dig mer om hur unga människor kan påverka sin vardag och det samhälle vi lever i. Utbildning får du under resans lopp.

Idag har jag varit med i SSU i ungefär fem år och dessa år har gett mig otroligt mycket kunskap, inflytande och gemenskap. Under min tid i SSU har jag dessutom träffat vänner för livet och om ni bara visste hur skönt det är att umgås med människor som tycker ungefär lika i viktiga frågor. Det kontaktnät som skapats under dessa fem år växer fortfarande för varje dag. I alla arbeten som jag sökt har jag haft nytta av att jag har varit med i SSU. På anställningsintervjuer har det alltid ifrågasatts. Svaret på varför jag är med och har tagit ställning har alltid visat att jag är en person som bryr mig, tar ansvar och vill förändra. Det har jag aldrig mött som negativt. Tvärtom.

Vad jag har förstått så är många tyvärr rädda för politik för att de tycker att det är mycket att sätta sig in i och väljer därför att undvika det helt. Det är bara så att det går inte att undvika politik för det finns med oss överallt, hela tiden. Politik är allt. Däremot förstår jag att många kan känna så och vill därför informera om att det är en omöjlighet att kunna allt. Det kanske ni redan visste:) Ett tips till dig som inte riktigt vet varken ut eller in är att ta reda på de politiska partiernas grundläggande värderingar och känna vad som ligger ditt hjärta närmast. Är det rättvisa, ett samhälle där alla får plats och där du inte anser dig själv vara mer värd än någon annan? Då ska du gå med i SSU. Välkommen att höra av dig.

  

Om sportkrönikan och Paralympics

Ikväll visade Sportkrönikan förra årets idrottsprestationer på SVT 1. När de hade med några minuter från Paralympics hörde jag kommentaren:
- Det är precis som att media känner sig tvingade att visa handikappade för att bara ha det gjort, sa han. 

Själv är glad att SVT hade med ett klipp från Paralympics under sin sammanställning av året. Där kan vi snacka om prestationer! Under Paralympics sände SVT en halvtimme om dagen och övriga kanaler någon minut där ifrån. SVT var bättre än tidigare, men ännu inte bra. Känns lite halvdant med den absurt stora skillnaden i mediebevakning mellan Paralympics och "vanliga OS". Att det ska vara så stor skillnad i intresset för elitidrott om det handlar om funktionshindrade eller "friska" idrottare är märkligt.

Någonstans känner jag att det borde vara mer intressant att följa människor som inte bara övervinner sina funktionshinder utan dessutom pressar sig själva så hårt att de åstadkommer fantastiska idrottsresultat och tar sig ut i världen för att tävla. Det är stort.

Då var det även min tur att nämna Blondinbella i ett inlägg

Då var det första dagen på det nya året. Till skillnad från Blondinbellas nyårslöften om att bli mer ekonomisk, köpa en BMW Z4 och tjäna enormt mycket pengar hoppas jag istället på att orka utnyttja mitt nyinskaffade träningskort på Friskis minst fyra gånger i månaden så jag i alla fall ska få valuta för pengarna:)  I övrigt så funderade jag på om nyårsaftonskväll var en bra kväll att bestämma sig för att minimera antalet skickade sms per dag men kom snabbt fram till att jag tycker att sms är ett ganska trevligt och enkelt sätt att hålla kontakten med människor och skrotade därför idén.

Nu när jag för första gången nämnt Blondinbella i min blogg, efter att varit osäker på om det är värt det eller inte, så vill jag även att ni läser Fredrik Petterssons inlägg "Allvarligt talat, ska vi bry oss om Blondinbella eller inte?" på http://fredrikpettersson.nu/default.cfm?b=40855&blog=1 Han satte ord på mina tankar och känslor.  Läs det!

Jag vill också passa på att önska ett gott nytt år och jag hoppas att vi ses där ute i kampen för ett rättvisare Sverige där alla får plats, inte bara vissa.

RSS 2.0