Hej jag heter Lisa och är heterosexuell!


Så är det här med "att komma ut". Tänk att det är 2007 och kyrkan viger fortfarande inte homosexuella. Tänk att det är 2007 och homosexuella män får inte ge blod. Tänk att det är 2007 och vi fortfarande pratar om att man måste "komma ut". Varför ska man som homosexuell krävas att "komma ut"? Det krävs inte av heterosexuella för det tas bara för givet att folk är heterosexuella. Ta inte förgivet att alla är heterosexuella. Tänk efter före. Ta inte förgivet att alla har en mamma och en pappa. Ta inte förgivet att två sambor alltid har olika kön.


Vissa fördomar säger att det är finns fler HBT-personer idag än för 100 år sen. Det stämmer inte! Däremot är det fler som vågar stå för sin läggning i dag än vad det var förr. Så vi är påväg åt rätt håll, men än är målet långt bort.


Vissa fördomar säger att vissa skulle kalla sig HBT-person för att det skulle vara en "innegrej". Skulle någon vilja testa hur det är att vara avskydd, förtryckt och hur det är att bli slagen eller? Det stämmer såklart inte.


Jag beundrar de som klarar av att stå för, och det motstånd det ger, att de tycker om en person av samma kön som de själva. Samtidigt har jag förståelse för de som inte klarar av att stå för sina känslor med tanke på det motstånd de möter.


Vi måste se på varandra som människor. Bara som människor. Inte som personer som ska placeras in i vissa fack och passa inom förutbestämda ramar. Tänk utanför ramarna. Ifrågasätt ditt eget beteende och dina fördomar.  Vi måste bemöta fördomarna med kunskap. Så länge man håller tyst håller man med.


Kommentarer
Postat av: Daniel Eriksson

Kan det inte var så att man spär på fördomar genom att placera in dem i fack, så som "HBT-personer"? Jag håller med dig om att fördomarna i övrigt är för jävligt, men om jag skulle vara homosexuell så skulle jag inte vilja vara en "HBT-person", jag skulle bara vilja vara Daniel...

2007-12-17 @ 16:31:36
Postat av: Emeli

Daniel, du har en poäng men samtidigt tror jag det är viktigt att synliggöra strukturer. Om man aldrig delar in människor i grupper går inte heller strukturer att synliggöras.. Utan indelning i grupper skulle vi inte veta att det framförallt är män som våldtar kvinnor och inte tvärt om.

2007-12-18 @ 11:52:33
URL: http://www.lanninge.blogg.se
Postat av: Daniel Eriksson

Kan hålla med om att du också har en poäng, men jag håller ändå inte riktigt med dig.
Kön och sexuell läggning är inte samma sak.
Då skulle vi i så fall kunna läsa om den "45-årige HBT-personen" i tidningen, eller "38-åringen med-annan-etniskt-bakgrund". Det sist nämnda förekommer visserligen redan, och hur nu det är möjligt är ofattbart..
I platsannonser skulle vi också kunna läsa "Vi eftersträvar en jämn fördelningen mellan HBT-personer och hetrosexuella-personer hos våra anställda, varför vi gärna ser HBT-personer som sökande".
Rättvisa är alltid bra, kvoteringen är aldrig bra och "indelning i fack" är nästan aldrig bra.
Rätt person på rätt plats, oavsett kön, sexuell läggning eller etnisk bakgrund. Hur svårt kan de va?

2007-12-18 @ 14:00:02
Postat av: JÄMO

http://www.youtube.com/watch?v=HtIjjStpPBk

2007-12-18 @ 17:46:09
Postat av: Emeli

Givetvis är kön och sexuell läggning inte samma sak. Men med din analys missar man chansen att synliggöra den strukturella diskrimineringen och heteronormen. Sen vill jag säga att indelning i fack naturligtvis inte är målet utan medlet och det är en stor skillnad. Jag tycker det är lika självklart att ibland se människor i grupper som att pricerunner jämför priser på brödrostar för att kunna hitta den billigaste.. Hur skulle det vara om man jämförde en brödrost med en hushållsost - sammanhanget skulle inte finnas..

2007-12-19 @ 10:41:38
Postat av: Angelica

Kul att du har börjat blogga! Roligt värre som man säger! Ja, detta med social konstruktivism och labeling av människor är jaag så jävla less på. Varför kan de inte få vara de dem är och inte en jävla märkning av människor. Ska fortsätta med att presentera mig med, angelica, hetero, socionomstudent och sosse!

2007-12-19 @ 11:42:08
URL: http://angelicas.webblogg.se
Postat av: Emeli

Håller med Angelica om att det är tråkigt att man ska behöva dela in människor i grupper.. men för att en gång för alla slippa det måste vi göra det nu...

2007-12-23 @ 10:44:57
Postat av: Lisa!

Kul att du med hittat hit Anelica! Det var inte i går:) Jag tror som Emeli att det är viktigt att dela in människor i grupper när det krävs för att kunna synliggöra problemen och på det sättet göra någonting åt problemen. Detta för att vi en vacker dag ska slippa dela in folk i grupper....

2007-12-26 @ 16:59:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0