Nog verkar könsskillnaderna medfödda, eller?

Föds vi till kvinnor och män? Har olikheten mellan könen verkligen sin grund i en inneboende gen? Eller är vi är sociala konstruktioner?


Många verkar tro att pojkar har en medfödd svaghet för bilar, motorer och den blåa färgen. Skulle pojkarnas uppväxt inte präglas av leksaksbilar, motorer och blåa kläder skulle deras intressen ändå vara väckta. Hur gick det när inte bilar fanns? Låg bilgenen och väntade på att bli upptäckt? Eller skedde en "bilgensmutation" i pojkarna då bilen uppfanns?


Flickors intresse för dockor, ordningsamhet och förkärlek till den rosa färgen grundar sig den då också i biologin? Har flickor en "jagälskarrosagen"?  Flickornas medfödda ordningsamhet utvecklas till omvårdande känslor som därmed gör flickorna mer lämpade att städa, tvätta och damma än pojkarna. Städgenen, tvättgenen och pysselgenen. Visst läste vi om dessa på biologilektionerna i skolan?


Ni som påstår att kvinnor är mer ordningsamma och fingerfärdiga än män har nog aldrig varit i ett garage där mannen gillar att meka med bilen. Skulle det finnas en omvårdande- och pysselgen borde alltså männen också vara begåvade med den.  


Skulle det vara en biologisk orsak till att kvinnor polerar diskbänken medan män polerar bilen? Skillnaden mellan poleringarna är att det såkallade kvinnoarbetet diskbänkspolering ska göras varje dag medan mansarbetet bilpolering är en lustfyll hobby som kan utföras när man själv vill. Kom ihåg att kvinnans uppgift inte att serva män så att de i sin tur kan ägna sig åt hobbies eller yrkessrbete.


Det är viktigt att särskilja den rent biologiska händelsen, som till exempel att föda barn, från samhälliga uppfattningar om densamma. Det finns inget samband mellan att föda barn och de egenskaper som krävs för att ge omvårdnad. Att fostra och vårda barn är en social erfarenhet och något man lär sig. Det finns alltså ingen "ta hand om spädbarnet gen" som skapas i kvinnan i och med förlossningen. Kvninnan tar inte bäst hand om det nyfödda barnet bara för att hon oftast har två biologiska bröst som det kommer mjölk ur. Män kan hålla barnet och gulla med barnet utan att det kommer mjölk. Tuttar spelar ingen roll.     

image2
Foto: Lisa Friberg, Solnedgång, Visby strandprommenad.  


Kommentarer
Postat av: Tauno

Hej Lisa!
Det är ett intressant ämne du skriver om. Vem vet, hur det egentligen är. Pojkarna dras till allt som rullar - flickorna i sin tur pysslar gärna med dockor. Sedan finns det undantag i båda lägren.

Men visst är det så, att i de flesta fallen är det mamman med sina tuttar, som är mest lämpad för att ta hand om ungen under den första tiden. Det är väldigt praktiskt att ha maten med sig utan några konstigheter vart man än går.

Vad bra du skriver!

Vi ses i morgon!

2008-04-07 @ 11:55:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0