Ett ansvarstagande Landsting i förändring

Han är pressad av patienterna, kommunerna och allmänheten. Nu står han här med ett leende på läpparna. Bakom hans klara och tydliga röst finns ett hopp om att den allvarliga situationen i Landstinget ska lösas.


Vi sitter nästan sjuttio Socialdemokrater på Seniorcentrum i Eskilstuna måndagen den 29 september. Vi har kommit hit för att lyssna på Jörgen Danielsson som ska försöka förklara varför situationen i Landstinget är så allvarlig som den är. Efter en roande överläggning om hur mikrofonen ska sitta på huvudet drar Jörgen igång sin overheadpresentation.


Allvarlig ekonomisk utveckling

Till en början ger Jörgen en historisk bild av hur Landstingets senaste fem år har resulterat i en allvarlig ekonomisk utveckling som har att göra med ett otydligt politiskt ledarskap. Det har inte gått att se åt vilket håll utvecklingen varit på väg. Det som var mindre bra försökte döljas och som vi vet kommer det som göms i snö alltid fram i tö.


Under två veckor ställdes sparförslagslådor ut på våra sjukhus och ungefär 400 sparförslag kom in. Förslagen handlade om allt från att byta kexchokladautomater till sjukhus som ska läggas ned.

- Varför ställde ni ut dessa? frågade en åhörare.

- Det gjordes i demokratins anda. Politiken måste hämta synpunkter från alla som vill ge, trots att det är politiken som har det slutgiltiga beslutet, svarade Jörgen.


Hälso- och sjukvården utgör 90-95 procent av Landstingets budget. Allt annat är ganska små pengar, förklarar Jörgen. Intäktsutvecklingen är 4 procent medan kostnadsutvecklingen 8,4 procent. Visst skulle situationen kortsiktigt bli bättre om vi höjer skatten men det krävs mer än så. Minskas totalkostnaden är kostnadsutvecklingen fortfarande densamma. För att ändra situationen måste vi istället bygga hela organisationen inifrån. I dag saknas budgetprocesser, styrprocesser, tydlig befälstruktur och bevis på konsekvenser av uteblivna beslut.


Den nya majoriteten

­­- Vi är, som ny majoritet, ett ansvarstagande Landsting i förändring, säger Jörgen.
Han förklarar att vi måste arbeta hälsofrämjande- och sjukdomsförebyggande. Vi måste arbeta med närsjukvården så att den allmänna vården finns i människors närområden och att specialistvården finns inom länet om det är möjligt.


Mål

Den sjukvård som erbjuds befolkningen i Sörmland ska medföra att:

  • Patienter upplever trygghet, närhet, hög tillgänglighet samt kontinuitet i vård och behandling.
  • God medicinsk kvalitet och säkerhet upprätthålls.
  • Patientens rätt till medbestämmande och integritet respekteras.
  • Goda kontakter mellan patient och personal främjas.
  • Hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser erbjuds befolkningen.

Närsjukhusets verksamheter

I vår region finns idag 17 sjukhus. Om vi ser till Sörmlands län finns det tre sjukhus, Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping. Ur konkurrenssynpunkt hade det såklart varit bäst att ha ett sjukhus i mitten av dessa. Så är dock inte situationen. Något måste göras men vad är ännu oklart. Vi måste i alla fall våga tänka annorlunda.


Kommentarer
Postat av: Robban

Finns det hopp för politiken i Nyköping?? Känner mig besviken på politiker oberoende av parti, de flesta av dem bryr sig inte om vad som är bäst för väljarna utan det är oftast partifärgen som man röstar på utan möjlighet att gå över gränserna utan möjlighet att tänka om även om de på andra sidan har ett bättre upplägg.... och jag vet det att deras förslag är bättre än mitt... nej jag skall rösta på det jag trodde på från början...



Det otäckaste är väl att landsting och kommun inte kan enas om vilken sida om hållet den nya räddningstjänsten och vilken sida den nya ambulanscentralen skall ligga.. Nej nu bygger vi på var sin sida i stället.... ja att vi inte kan göra några samordningsvinster på det och spara gissningsvis 100- tusentals av skattebetalarnas pengar... Nej det spelar ingen roll...



Bort med politiker som inte kan tänka över partigränser... Bort med enfalden.. Fram med politiker som arbetar för de som röstade fram dem.

2008-10-03 @ 21:51:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0