Jag vill ha ett rött Europa, därför ska jag rösta i EU-valet den sjunde juni


Det är inte längre acceptabelt att gå in i debatten hurvida vi ska vara med i EU eller inte. För vi är redan med i EU. Därför är det viktigt att gå och rösta söndagen den sjunde juni, förtidsröstningen börjar redan den tionde maj.

I debatten hörs ofta att EU bara bestämmer och lägger sig i saker som de inte har att göra med. Det är fel. Medlemsstaterna har tilldelat EU makt och så får de makt. Där sitter representanter utsedda av oss.

Det är inte längre bara Sveriges riksdag som stiftar lagar för det gör även EU. Inom EU stiftas lagar varje dag. Mellan 50 och 60 procent av alla lokala beslut fattas av EU. Därför borde fler vara angelägna om vilka som får sitta där och stifta lagar. Vill vi ha ett rött eller blått Europa, valet är inte svårare än så!

Sördermanlands socialdemokrater har valt att lyfta Göran Färm som sin första kandidat på listan till EU. Idag är han en av de fem socialdemokrater som sitter där. Igår var han på stadshuset i Eskilstuna och berättade en hel del om vad som händer ute i Europa och varför vi ska rösta på ett rött alternativ. Jag ska försöka att återge en del. 

Inför valet har socialdemokraterna tre mål:

1) att höja valdeltagandet. Vid förra valet röstade inte ens 40 procent av svenska befolkningen. Det är katastrof.

2) att fler socialdemokrater kommer in i EU. Idag är vi bara fem socialdemokrater av 19 platser. Vi fick alltså knappt 25 procent av rösterna vid föregående val och det är det sämsta allmänna val som socialdemokraterna gjort sedan demokratins genombrott.

3) att sverigedemokraterna hålls utanför EU. Sverigedemokraterna är det parti som ökat varje val. 2006 tog de sig in i nästan hälften av Sveriges fullmäktige lokaler. Deras mål är att komma in i Riksdagen och därmed få en avgörande ställning, bli vågen där.

I valprogrammet finns det många punkter som skiljer höger och vänster sidan i EU. Jag förklarar några:

1) Hur hanterar vi den ekonomiska kris som vi nu står mitt i?

Socialdemokraterna vill driva en aktiv politik. Utöver den vanliga satsningen satsar EU 1,2 procent av BNP, internationella valuta formen satsar 2 procent av BNP, USA 5 procent av BNP och Sveriges Reinfeldtsregering satsar 0,4 procent av BNP. 0,4 procent av BNP. Det är den mest passiva satsningen som görs. Samtidigt pratar Reinfeldtregeringen om hur viktigt det är att förvalta skattepengarna på ett så bra sätt som möjligt.

I den passiva satsningen görs även orättvisa skattesänkningar som självklart gynnar de som har det bäst ställt i samhället. 80 miljarder i minskade skatteintäkter är vad de redan bidragit med. Det betyder att det finns mindre pengar till bland annat utbildningsinsatser och arbetsmarknadsåtgärder och det är precis det vi behöver satsa på som mest i tider som dessa. Sveriges regering gör minst i Europa för att minska den ekonomiska krisen. Och regeringen pratar om att vara rädda om skattebetalarnas pengar…..  

2) Löntagarnas rättigheter,

Som bekant står vi för lika lön för lika arbete och det är en viktig fråga för socialdemokratarna även ute i Europa. Vi måste ta strid för kollektivavtal, arbetarnas rättigheter och den svenska modellen. Ett krav som partiet har är att ändra i lagstiftningen så att vi ska kunna ta strid för detta även för de utländska företagen och arbetarna som kommer till Sverige och arbetar. Detta röstar flera av de borgerliga representanterna emot.

3) Klimatet,

Vad det gäller klimatet så måste en gemensam politik skapas och en global uppgörelse måste tas fram. Miljöpolitiken måste vara offensiv, inte bara av miljöskäl utan också för att skapa jobb och arbetskraft i framtiden. En offensiv miljöpolitik skulle få oss att ta täten och vinna på lång sikt.

4) Sveriedemokreterna,

Vi måste vara tydliga med att visa att de som väljer att lägga sina röster på sveriedemokraterna väljer ett högeralternativ och ingenting annat.

Kom nu ihåg att rösta den sjunde juni i år eller börja redan under förtidsröstningen den 15 maj. Vill du ha ett rött eller blått Europa? För att rösta behöver du inte vara mer insatt än så.

Jag och Göran Färm, Eu-valet är inte svårare än; Rött eller blått Europa?


Kommentarer
Postat av: Havsglimten

Hoppas du har läst på...det ska bli intressant och se vad du tycker om några år då all planering kommit på plats.

2009-02-27 @ 00:49:24
URL: http://www.alliansupproret.se/
Postat av: Lisa

Hej Troll (det kallas alla de inom bloggvärlden som inte vågar stå för vilka de är:) Läst på och läst på, tyckte jag var ganska tydlig med att jag återgav delar av det Göran Färm berättade om då han var på Stadshuset och att han kan sin sak det tvivlar jag inte på. För övrigt är jag bara 24 år och går fortfarande i livets skola och därmed lär mig nya saker för varje dag.....

2009-02-27 @ 09:20:54
Postat av: Havsglimten

Bra... Lycka till!

2009-02-27 @ 18:13:46
URL: http://www.alliansupproret.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0