Hur länge ska Barbie få symbolisera kvinnan?

Barbie, Ken och en Barbiebäbis är medias bild av hur en familj ser ut eller ska se ut. Det är 2009 och fortfarande är det bilden många tidningar klipper in för att de tycker att de passar i texter om familjen. Den perfekta familjen som alla strävar efter men som egentligen para är ett plastkoncept.

När tidningsredaktionerna ska skriva en artikel om föräldrarförsäkring eller som Eskilstuna-Kuriren idag där de skrev om hushållsekonomi så klipper redaktionen allt för ofta in en bild på Barbie, Ken och en liten Barbiebäbis för att symbolisera en familj.  Det för den heteronorma bilden av hur en familj "ska" se ut vidare. Dessutom tycker jag inte att en toksmal, blond, brunbränd och spacklad tjej i tighta kläder ska vara bilden för hur en tjej ska se ut. Självfallet anser jag inte heller att en solbränd och tokvältränad Ken ska vara vår bild av hur en man "ska" se ut.

Barbie och Ken får inte vara bilden för hur en svensk familj "ska" se ut. De får inte utgöra det "normala" för de är "onormala". De är dockor. Våra barn och ungdomar får en bild av att det "onormala" är det som är "normalt". Beskuren plast liksom. Vem kan se ut så?

Bättre vore om vi kunde skapa en verklighetsanpassad bild av hur en familj i Sverige ser ut så att alla slapp sträva efter ett påhittat plastideal. Det blir dessutom så jobbigt för alla som väljer att de inte vill vara ett plastideal utan sig själva. Alla vet hur tufft och hårt det är att gå utanför det som anses vara det "normala".

Media måste bli bättre på att inte föra gamla normer och värderingar vidare genom dumma bilder som de förmodligen googlar fram för att de inte har tid att gå utanför dörren och knacka på en familj och fota. Skärpning! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0